Mikä esine on sinulle tärkeä, ja millainen tarina siihen liittyy? Ota osaa keskusteluun!

Kahvikuppi on vain tavallinen kuppi ennen kuin siihen liitetään tarina. Valtion päämies siemailemassa kahviaan kupista saa keräilijänkin kiinnostuksen herämään. Tai kun kupin saa ystävältä lahjaksi keskelle ruuhkavuosia, siitä tuleekin muita kuppeja tärkeämpi. Tarinan kautta kahvikupista tuleekin astiakaapin eturivin tähti. Mikä on sinulle tärkein esine tai valokuva ja miksi?

Lasit, kupit ja mukit
Kuvassa koristeellinen kahvikuppi.
Hannele Haanpää-Holappa / Yle

Esineisiin ja valokuviin liittyvät tarinat liittävät meidät osaksi suvussa, perheessä tai harrastuspiirissä kulkevaa perintöä. Lapsenlapsen leikkiessä mummon vanhalla kirjoituskoneella, mummo voi samalla kertoa kirjoittaneensa laitteella päättötyönsä. Haalistunut peili kiikutetaan herkemmn takaisin roskalavalta sisälle, kun äiti kertoo laittautuneensa sen edessä juuri niihin tansseihin, joissa illan hämärtyessä tapasi isän.

Valokuva lapsuudenkodista ripustetaan oman kodin seinälle, tai rikkinäinen pehmolelu seuraa uskollisesti muutosta toiseen.

Yhteistä näille esineille ovat tarinat, jotka niihin liittyvät. Niiden avulla tavarat nousevat esiin, ja sen takia ne näyttäytyvätkin usein omistajilleen arvokkaana ja tärkeänä. Ulkopuolinen ei tähän kokemukseen pääse sisälle ilman tarinaa.

– Esineisiin syntyy tarinoiden myötä oma elämä, joka kytkeytyy ihmisen elämään hyvinkin tiiviisti, sanoo Riihimäen kaupunginmuseon amanuenssi Päivi Yli-karhula.

*Keskustele: Mikä sinulle on tärkeä esine ja miksi? Millainen tarina siihen liittyy? *

Mitä tarina sinulle merkitsee? Jos esine häviäisi, miltä se tuntuisi?