Hyppää sisältöön

Näin olisi asunut Suomen kuningas – video

Jos Suomeen olisi tullut aikoinaan kuningas, hän asuisi hulppeissa tiloissa Tehtaankadulla Helsingin Eirassa. Huvila päätyi kuitenkin Italian Suomen-suurlähettilään virka-asunnoksi. Suurlähettiläät esittelevät kotejaan osana torstaina käynnistyvää Helsinki Design Week -tapahtumaa.

Gabriele Altana, Italian suurlähettiläs
Näin olisi asunut Suomen kuningas

Helsinkiläisille avautuu tänä syksynä harvinainen tilaisuus (siirryt toiseen palveluun)päästä lähelle diplomaattien yksityiselämää. Suurlähettiläiden hulppeita virka-asuntoja avataan yleisön nähtäville osana huomenna torstaina käynnistyvää Helsinki Design Weekiä.

Pääsimme vierailemaan ennakkoon Italian Suomen-diplomaatin Gabriele Altanan asunnossa Eirassa. Se ei ole ihan mikä tahansa työsuhdeasunto.

Suurlähettilään asunnossa pisaa tilaa. Kuva: Ronnie Holmberg / Yle

Asunto on ollut Italian suurlähettiläiden käytössä vuodesta 1925. Alun perin taloon piti muuttaa Suomen kaavailtu ensimmäinen kuningas vuonna 1918. Kuningas jäi tunnetusti tulematta, mutta monarkian henki tuntuu elävän edelleen.

Tuntuuko siltä, että olisit kuin kuningas nyt, tiedustelemme leikkisästi suurlähettiläältä viitaten asunnon historiaan.

– Tavallaan kyllä. Olen aateliton ja en tule rikkaasta perheestä. Iso asunto on minulle tavatonta. Toivottavasti minulla ei ole kuitenkaan kuninkaan elkeitä henkilökuntaani ja naapureitani kohtaan, Altana naurahtaa.

Sisätiloissa kohtaa runsain mitoin italialaista sisustustavaraa. Kuva: Ronnie Holmberg / Yle

Maaliskuussa lähettilään pestinsä aloittanut Altana kertoo ihastuneensa residenssiinsä oitis.

– Näin talon ensimmäistä kertaa helmikuisena iltapäivänä ja vaikutelma oli todella mukava. Tiesinkin jo etukäteen, että kyseessä on historiallinen talo historiallisella alueella, Altana kertoo.

Suurlähettiläiden virka-asunnot avaavat ovensa vain rajatulle määrälle yleisöä. Silti aivan joka paikkaan tavan tallaajilla ei ole sisätiloissa asiaa. Lähettiläiden intiimeimmät yksityistilat pysyvät vielä tällä erää salaisuutena.

.
.