1. yle.fi
  2. Uutiset

Vatsatautiepidemia jyllää pääkaupunkiseudulla, EHEC on voinut kulkeutua pitopalvelun tarjoilujen mukana

Noin kaksisataa ihmistä on sairastunut vatsatautiin Helsingissä, Espoossa, Vantaalla ja Kauniaisissa järjestetyissä juhlatilaisuuksissa saman viikonlopun aikana. Lähteeksi epäillään juhlissa ollutta pitopalveluyritystä.

Kotimaan uutiset
Laboratoriotyöntekijä pitelee viljeltyä EHEC-bakteerikantaa sisältävää petrimaljaa.
Bodo Marks / EPA

Ripulia, oksentelua, vatsakipuja, päänsärkyä. Tällaisia oireita on joutunut potemaan lähes kaksisataa ihmistä pääkaupunkiseudulla 19.-20.8. järjestettyjen juhlatilaisuuksien jälkeen. Oireet ilmenivät vuorokauden sisällä tartunnasta.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n tiedotteen mukaan sairastumisia yhdistää tuon viikonlopun lisäksi myös sama pitopalveluyritys, jota tilaisuuksissa on käytetty.

Yli kahdeltakymmeneltä sairastuneelta on laboratoriokokeissa löydetty EHEC-bakteeri. Oireet ovat kuitenkin olleet samantyyppisiä kaikilla kahdella sadalla sairastuneella.

– Kyllä tässä on epidemia kyseessä, koska näin monessa juhlassa on tapahtunut tämä altistus saman viikonlopun aikana ja sairastuneita on kaikissa juhlatilaisuuksissa tavallista enemmän, sanoo Helsingin epidemiologisen toiminnan ylilääkäri Hannele Kotilainen.

Valtaosa tartunnoista on tapahtunut Helsingissä

Suurin osa vatsatautiin sairastuneista eli 189 ihmistä on saanut tartunnan Helsingissä.

EHEC-tartuntoja on kaikkiaan 22 ja niistä kymmenkunta on tullut Helsingissä järjestetyissä häätilaisuuksissa.

– Lukumäärä voi vielä nousta sitä mukaa, kun selvityksiä tehdään, Kotilainen sanoo.

THL selvittää Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin HUSin sekä pääkaupunkiseudun kuntien kanssa tilannetta.

Juhlatilaisuuksissa olleet riskiryhmiin kuuluvat sairastuneet on jo tavoitettu. Heitä ovat alle 5-vuotiaat lapset, vanhukset, raskaana olevat sekä elintarviketyötä tekevät henkilöt.

Asiasta kertoi ensin Helsingin Sanomat.

Lue seuraavaksi