JUKO:n Luukkainen: Nyt ei ole edellytyksiä allekirjoittaa kilpailukykysopimusta

Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestön JUKO:n puheenjohtajan Olli Luukkaisen mukaan kuntapuolen työntekijät eivät sulata kilpailukykysopimuksen päälle suunniteltuja lisäleikkauksia.

politiikka
Olli Luukkainen
OAJ:n puheenjohtaja Olli LuukkainenJuho Liukkonen / Yle

Kunta-alalla on tutkittu tarkkaan valtiovarainministeriön esitystä ensi vuoden talousarviosta. Budjettisuunnitelmissa kunnille on luvassa lisäleikkauksia yli sen, mistä kilpailukykysopimusneuvotteluissa päätettiin, kuntatyöntekijät katsovat.

JUKO:n sekä opetusalan ammattijärjestön OAJ:n puheenjohtajan Olli Luukkaisen mukaan kiky-neuvotteluissa lyötiin lukkoon, että ensi vuoden budjettiratkaisut ovat kuntataloudelle kustannusneutraaleita, mutta nyt sovitusta ollaan poikkeamassa.

Luukkaisen mukaan budjettineuvottelujen pohjapapereissa on arvioitu kilpailukykysopimuksessa sovitun vuosityöajan pidentämisen ja lomarahaleikkausten vaikutukset yläkanttiin. Myös sairauspäivärahan muutosten kuntaveroa alentava vaikutus leikkaa kunnilta. Työntekijäjärjestöjen mukaan yhteisvaikutus on lähes 90 miljoonan euron luokkaa. Luukkaisen mukaan näitä ollaan nyt leikkaamassa kunnilta kilpailukykysopimuksen varjolla.

– Ennen kuin nämä asiat ratkeavat, niin meillä ei ole edellytyksiä allekirjoittaa kilpailukykysopimusta ensi viikolla, Luukkainen linjaa.

Kunta-alan pitäisi allekirjoittaa kiky-sopimus ensi maanantaina

Kuntapuolen työntekijäjärjestöt hyväksyivät kilpailukykysopimuksen alustavasti kesällä. Lopullisesti sopimus piti sinetöidä ensi viikon maanantaina.

Nyt työntekijäjärjestöt JHL, OAJ, Jyty, SuPer, Tehy ja koko julkisalojen koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO haluaisivat ratkoa kiistakysymykset hallituksen kanssa budjettiriihen yhteydessä.

– Olemme neuvotelleet ja esittäneet näkemyksiä koko ajan, mutta neuvottelut eivät etene. Haluamme pitää kiinni sovitusta. Emme ole hakemassa mitään lisää tai ylimääräistä – ainoastaan sen, mitä sovittiin kilpailukykysopimuksessa, Luukkainen sanoo.

Hänen mukaansa oleellista on noudattaa kilpailukykysopimuksen henkeä, eikä tehdä enää uusia leikkauksia kuntasektorille.

– Nämä ovat paljon puhuttuja lisäleikkauksia koulutukseen, koska mistäs muuten raha siellä otetaan. Ne tarkoittaisivat myös työpaikkojen menetyksiä eli työttömyyttä, ja näin ei ollut kilpailukykysopimusta tehdessä tarkoitus. Luukkainen näkee.