Vallisaari kiinnosti vallan mahdottomasti – jo yli 60 000 kävijää

Entinen sotilassaari Vallisaari avautui tänä kesänä yleisölle ensimmäisen kerran. Kiinnostus paikkaa kohtaan löi ällikällä Helsingistä saareen kävijöitä kuljettaneen laivurin. Ensi kesänä saaressa voi ehkä telttailla.

Kuva: Petteri Juuti / Yle

Kun JT-Linen toimitusjohtaja Juha Tiilikainen suunnitteli metsähallituksen kanssa venekuljetusten aikatauluja viime vuonna, ei hän aavistanut millaisen ihmisvirran kanssa hän joutuisi tekemisiin.

Toukokuun puolivälissä alkaneet päivittäiset kuljetukset ovat päättymässä ensi sunnuntaina ja kävijämäärä on kivunnut jo yli 60 000:een.

– Olemme ajaneet kesällä kahdella laivalla lähes joka päivä. Heinäkuun vilkkaimpaan aikaan mentiin neljällä laivalla, Juha Tiilikainen summaa kesää.

Yrityksen laivat vetävät 150–220 matkustajaa.

Ensi maanantaista lähtien venekyytejä ajetaan vielä viikonloppuisin pari viikkoa. Matkustajamäärän kokonaisaldo kipuaa siis entisestäänkin ylöspäin.

Veneitä kävi 2500–3000

Vallisaaren vierasvenelaituri muuttui kesäkuun loppupuolella maksulliseksi, minkä jälkeen paikalle rantautui noin 1 200 venettä. Vierasvenepaikkoja on puolen sataa.

– Varmaan ainakin saman verran on käynyt alkukesällä, joten arvioisin vuoden kokonaismääräksi noin 2 500–3 000 venettä, sanoo yrittäjä Ville Wäänänen. Hän pyöritti saaressa kahvilaa, josta venepaikat lunastettiin.

Ensi kaudeksi Wäänänen aikoo luoda aiempaa monipuolisempia palveluja.

Vettä ja viemäriä vaille

Jos saarta tarkastelee palvelujen kannalta, avainkysymykseksi nousee vesi ja viemäri. Nyt ne puuttuvat.

– Vesi ja viemärijärjestelmällä on suuri vaikutus siihen, miten saaren palveluita pystytään tulevaisuudessa kehittämään. Toivon todella paljon niin saaren toimijoiden kuin vieraidenkin puolesta, että saaren perusinfrastruktuuri saadaan työn alle, Wäänänen pohtii.

– Infrastruktuuri ja kaavapäätökset ovat suuressa roolissa Vallisaaren kehittämisessä. On kuitenkin hienoa, että saari avattiin heti yleisölle vaikka palvelut ovatkin vasta rakentumassa!

Ensi kesänä ehkä telttailemaan

Saaressa vierailua kontrolloidaan varsin tiukasti.  Yöpyminen ja tulen teko on kielletty. Eteläosa on suljettu turvallisuussyistä poliisilain mukaisena rajoitusalueena, siellä on myös maihinnousu kielletty. Ensi kesänä saarella voi ehkä sentään telttaillakin rajatulla alueella.

Vallisaaresta Kuninkaansaareen pääsee aallonmurtajamaista kannasta pitkin. Saariin tutustutaan merkittyjä reittejä pitkin.

– Mitä olen matkustajilta kuullut, niin kommentit ovat olleet pelkästään myönteisiä. Vallisaareen ei tulla ottamaan aurinkoa, vaan aikaa viettämään muuten, retkeilemään ja ihailemaan luontoa, Juha Tiilikainen päättelee.

Laivurin kokemus oli niin yllättävän myönteinen, että ensi kaudeksi käyttöön tulevat uudet aikataulut. Tänä kesänä lähtöjä oli kerran tunnissa, ensi vuonna niitä on enemmän.