1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kerrostalot

Suihkussa polttaa tai jäätää – vika voi olla naapurisi bideesuihkussa

Raivostuttava piirre kerrostalossa – käyt suihkussa ja yhtäkkiä veden lämpötila nousee tai jäähtyy. Syyt ovat usein teknisiä, mutta yllättäen vika voi olla myös naapurisi bideesuihkun käyttötavassa.

Seinäjoen Jalkapallokerhon värit musta ja kulta värittävät myös edustusjoukkueen huoltotiloja. Kuva: Anri Koski / Yle

– Kyllä näitä on juttuja on koko ajan. Siellä on monenlaisia eri syitä, mistä ne johtuvat, sanoo sotkamolainen yrittäjä Pekka Suhonen.

Suihkun veden lämpötila pyritään pitämään vakiona termostaatin avulla. Se sekoittaa sopivasti kylmää ja lämmintä vettä, juuri ihollesi ja mielialallesi sopivaksi.

Paine-eroja pyritään puolestaan hallitsemaan pressostaatin avulla, jolloin sekoitussuhteen ja valitun lämpötilan pitäisi pysyä samana, vaikka vesijohdossa syntyisi painevaihteluita muiden käyttäjien aukoessa hanojaan. Veden virtausnopeus  on suoraan verrannollinen paineeseen. Molemmat säätimet ovat hanakohtaisia ja rakennettu samojen kuorien sisään.

Aina kokemus ei ole kovin miellyttävä eikä toivotun kaltainen. Kerrostalosuihkun lämpötila vaihtelee, sitä ei saa tarpeeksi lämpimäksi tai viileä suihku onkin aivan liian lämmin.

Rikki voi olla oma tai naapurin hana

Yli 40 vuotta putkitöitä tehnyt Suhonen muistaa korostaa, että kerrostalossa vika voi olla hyvinkin monissa eri paikoissa. Yhteistä niille on se, että väärää vettä joko pääsee väärään paikkaan tai kuumaa vettä ei tule tarpeeksi.

– Esimerkiksi termostaattisuihkuhanoissa takaiskuventtiilit eivät ole kunnossa ja lämpimän ja kylmän veden välillä on paine-ero. Silloin vedet pääsevät sekoittumaan hanan sisällä ja tulos on tunnettavissa naapurin puolella. Ne hanathan ovat varsin lähekkäin.

Yleensä katsotaan, kuka siellä on jakoavaimen kanssa pyörinyt ja minkä näköinen naama siellä näkyy. Sehän se vastaa.

Pekka Suhonen

Eli käytännössä seinän takana oleva naapuri ei saakaan kuumaa vettä kuumana, vaan se on jo saanut annoksen kylmää tai lämmintä vettä niskaansa oman kylppärini rikkonaisessa hanassa.

Hanan sisuskalujen rikkonaisuus ei näy päällepäin, koska hana ei vuoda.

Vanhuuden lisäksi hanojen toimintaa voi häiritä vessan intiimisuihkun vääränlainen käyttö. Jos suihku on asennettu siten, että varsinainen hana voi jäädä auki ja suihkua hallitaan vain käsikahvasta, voi tulla ongelmia.

– Silloin varsinaisen hanan kautta voi päästä kiertämään kylmää vettä lämpimälle puolelle. Tai lämmintä.

Se, kumpi vesi kiertää väärälle puolelle, riippuu paine-erosta. Isompipaineinen vesi löytää tiensä pienemmän paineen puolelle.

Omatoiminen raplaaja vastaa seurauksista

Hana voi kiukutella monista syitä. Vanhassa hanassa voi olla kalkkisakkaumaa tai muuta veden mukana vuosien varrella tullutta töhnää.

– Nehän pitäisi puhdistaa. Esimerkiksi termostaattisuihkurungossa on useammanlaisia sihtejä eri kohdissa. Myös sisällä olevat mäntäosat pitäisi puhdistaa. Sinne tulee kalkkikiveä ja sen jälkeen ne eivät liiku kunnolla, eli hana jumittaa puoleen tai toiseen.

Vesi ei kulje siiten miten pitäisi, vaan kuleksii vähän mistä sattuu ja sotkeentuu sellaisissa paikoissa, missä sen ei pitäisi sotkeentua.

Pekka Suhonen

Kerrostalossa hanoja ei kannata mennä raplaamaan, vaikka tee-se-itse-ihmiseksi itsensä kokisikin. Pikkuisen pieleen mennyt hanaremppa voi muodostua yllättävän kalliiksi.

– Omakotitalo on erikseen, siellä kukin vastaa omista tekosistaan. Kerrostalossa se on kyllä ammattimiesten hommaa. Yleensä katsotaan, kuka siellä on jakoavaimen kanssa pyörinyt ja minkä näköinen naama siellä näkyy. Sehän se vastaa, sanoo Suhonen.

Myös uusi talo voi saada sakkaryöpyn ja vikaantua

Vikaa voi olla myös kaukolämmönvaihtimessa, joka pakat voivat olla tukossa. Silloin lämmintä vettä ei riitä kaikille, jos käyttäjiä on useita yhtä aikaa.  Pakat tukkeutuvat vesijohtoverkostosta tulevasta sakasta. Sakka voi myös tukkia venttiileitä.

– Siellä on myös takaiskuventtiilejä ja yksisuuntaventtiilejä, niin sieltä kautta vedet voivat lähteä kiertämään väärinpäin. Ja jos lämpimälle puolelle tuleekin kylmää vettä, lopputuloksena on, että lämmin vesi loppuu.

Tukkeuma vesijohdossa. Kuva: Toni Pitkänen / Yle

Myös uudemmissa kerrostaloissa tai juuri remontoiduissa voi tulla häiriöitä. Silloin kyse on monesti sakasta, joka on lähtenyt liikkeelle vesikatkosten yhteydessä.

– Silloin sinne saattaa tulla kaikennäköistä töhnää ja määrätyt venttiilit voivat jumittaa, vaikka ne eivät rikki olisikaan. Vesi ei kulje siiten miten pitäisi, vaan kuleksii vähän mistä sattuu ja sotkeentuu sellaisissa paikoissa, missä sen ei pitäisi sotkeentua. Silloin vääristä paikoista tulee vääränlaista vettä.

Ensimmäinen askel: puhukaa toisillenne

No mitä voi tehdä? Ensin voi pyytää huoltomiestä katsomaan omat hanat, olisiko niissä vikaa. Seuraavan vaiheen neuvo on Suhosella kerrostaloasukkaalle yksinkertainen: puhukaa toisillenne. 

Jos käy ilmi, että ongelmia on useammalla, sitten on kiinteistöhuoltofirman miesten vuoro.

– Kiinteistöhuollon kaverit käyvät laskemassa vettä vähän joka taloudesta. Laittavat hanoja auki ja käyvät joka huoneistossa katsomassa, että tuleeko sieltä hanasta kylmää vai lämmintä vettä. Siinä voi olla niin monenlaista ongelmaa, eikä siihen tahdo yksiselitteistä toimenpidettä äkkiä löytyä, ennen kun on tutkittu, että mistä kautta se kiertää väärään paikkaan vai tuleeko sitä tarpeeksi.