1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Mies rakensi omin käsin itselleen lentokentän – muut kentät eivät kelvanneet: "Se on mukavuuskysymys"

Kouvolan pienessä Ummeljoen kylässä asuva Tuomo Salonen halusi oman lentokentän kotinsa naapuriin. Niinpä hän päätti rakentaa sen itse. Nyt hänellä on kotoa vain kolmen minuutin matka kentälle.

Kotimaan uutiset
lentokone, lentokenttä, lentäjä
Olli Törönen/Yle

– Ehkä siihen liittyy aika paljon hulluutta, mutta myös pienen pojan haaveita. Olen aina halunnut lentää, kertoo Tuomo Salonen.

Mies hankki ensin lentokoneen, sitten naapurien myötävaikutuksella maata.

– Kun minulla kerran oli oma lentokone, tarvitsin myös oman lentokentän. Hankin vielä lisää maata ja tein poikittaisen kiitotien.

Näin Kouvolassa sijaitsevaan pieneen Ummeljoen kylään syntyi yksityinen lentokenttä. Salonen on siitä ylpeä, sillä kenttä on lähes kokonaan omin käsin tehty. No, kaivureita käyttäen, mutta kuitenkin.

– 99-prosenttisesti kentän rakensi henkilö nimeltä Tuomo Markus Salonen. En tiedä, paljonko meni rahaa ja työtunteja, mutta kaikki meni omasta pussista, sanoo suurehkon yrityksen omistava Salonen.

99-prosenttisesti kentän rakensi henkilö nimeltä Tuomo Markus Salonen.

Tuomo Salonen

Kouvolassa on neljä muutakin lentokenttää, mutta Salosen mielestä ne ovat turhan kaukana.

– Kun lähden kotoa, olen kolmen minuutin kuluttua kentällä. Se on mukavuuskysymys.

Lentopostia vaimolle

Kentän avajaisia vietettiin vuonna 2011, kun ensimmäinen kiitotie oli valmistunut. Nyt kentällä on myös lentokonehalli eli hangaari, jossa tällä hetkellä on kolme ultrakevyttä lentokonetta. Suunnitelmissa on myös majoitustilat.

– Parakit ovat jo valmiina, ja rakennuslupakin on. Hanke on vain vähän kesken ajanpuutteen takia.

Ummeljoen kevytlentopaikka on nimeltään Ummeljoki KW. Kirjaimet KW tulevat Suomen ilmailun pioneerin, Kasper Wreden nimikirjaimista. Kasper Wrede oli todistettavasti ensimmäinen suomalainen moottorilentäjä. Hän lensi vuoden 1915 talvella läheisen Kymijoen jäältä omatekoisella koneella.

Kentältä operoivat lähinnä ultrakevyet lentokoneet, mutta kentällä vierailee toki lentokoneita muualtakin. Tuomo Salonen tekee myös mökkimatkoja lentokoneellaan.

Kesällä käyn mökin päällä pyörimässä ja mukana on pieni kapseli, jossa toimitan vaimolle päivän postin.

Tuomo Salonen

– Sukset alla. Riippuu vähän keleistä. Siitä, onko Savossa mökillä jäätä ja kentällä lunta. Kesällä käyn vain mökin päällä pyörimässä ja mukana on pieni kapseli, jossa toimitan mökillä kesää viettävälle vaimolle päivän postin. Varsinaista lentopostia, naurahtaa Salonen.

Kyläläiset eivät kärsi melusta

Päinvastoin kuin monella muulla lentopaikkakunnalla lentokenttä ja sitä ympäröivä Ummeljoen kylä elävät sulassa sovussa, niinpä kentällä järjestetään vuosittain koko kylän lentokenttätapahtuma.

Ultrakevyet lentokoneet ovat hiljaisia, joten melu ei ole ongelma.

– Tuolla koneella kun lentää naapurin päällä ympyrää ja kysyy, että huomasitko, että lensin päällä, niin vastaus on, että et varmaan lentänyt.

Lue seuraavaksi