Pätkätyöläinen, irtisanottu tai yritystoiminnan lopettanut pääsee pian helposti työkyvyn arviointiin Kemissä

Länsi-Pohjan keskussairaalassa aletaan pitää matalan kynnyksen kuntoutusyksikköä. Maksuttomalle vastaanotolle pääsee kerran viikossa ilman lähetettä tai ajanvarausta, mikäli henkilöllä ei ole mahdollista hakeutua oman työterveyshuollon piiriin.

kuntoutuspalvelut
Liisa-Kaarina Neuvonen ja Marja-Leena Viinamäki vastaanottohuoneessa
Kati Siponmaa / Yle

Kokeiluluontoisesti käynnistettävälle kuntoutusyksikölle nähtiin perusteita, kun esimerkiksi irtisanomiset ovat pudottaneet ihmiset työterveyshuollon piiristä.

– Meillä on pitkä kokemus tässä kuntoutustutkimusyksikössä, että ihmiset tulevat tänne lähetteellä liian myöhään. He ovat jo pitkään pyörineet eri instansseissa ja hakeneet apua. Työelämäkytkentä voi olla monen vuoden takaa, jolloin oma motivaatio työelämän suuntaan on jo hiipunut, sanoo kuntoutusylilääkäri Liisa-Kaarina Neuvonen.

Neuvosen mukaan taustalla on ajatus varhaisesta puuttumisesta, jotta työkyky ei pääsisi kokonaan rapistumaan.

– Taustalla voi olla lyhyitä työsuhteita, irtisanomisia tai päättynyt yritystoiminta, jolloin ihminen on jäänyt yksin ongelmiensa kanssa. Täällä matalan kynnyksen poliklinikalla voisimme selvittää, miten asioiden kanssa edetään ja mitä jatkotoimia tarvitaan. Jos henkilöllä ei ole työterveyshuoltokytkentää, niin tänne voisi oma-aloitteisesti hakeutua.

Työkyky syyniin tiimityönä

Päivystysvuorossa tulee olemaan moniammatillinen tiimi eli sosiaalityöntekijä, koulutusylilääkäri, -suunnittelija ja -ohjaaja sekä yleissairaalan psykiatrian poliklinikalta psykologi.

Yhtenä päivänä viikossa, aamupäivän ajan vastaanottoa pidetään kuntoutustutkimusyksikön tiloissa keskussairaalassa. Kuntoussuunnittelija Marja-Leena Viinamäki lupaa vastaanottopäivinä sairaalan käytäville hyvät opasteet ja jo ennakkoon mahdollisuutta mainostetaan esimerkiksi terveyskeskuksissa.

Vastaanottoa pidetään ensimmäisen kerran syyskuun 16. päivä ja sitä jatketaan aina perjantaiaamupäivisin kokeiluluontoisesti puoli vuotta eteenpäin.