1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. influenssa

Älä jää kotiin niiskuttamaan! Ylilääkäri: Flunssassa voi mennä töihin, eikä tauti välttämättä tartu

Jos et ole sairaana lähikontaktissa kollegoihin tai asiakkaisiin, voit hyvin mennä toimistotöihin. Vitamiinien syömisen voi myös unohtaa flunssan alettua.

influenssa
Nainen makaa punaisella sohvalla mustan peiton alla ja niistää.
Soila Ojanen / Yle

Töihin voi mennä kuumeettomassa flunssassa, sanoo kunnallisen työterveysyhtiö Wellamon johtava lääkäri Satu Väihkönen. Ohje pätee perusterveisiin, jotka eivät työskentele sairaalassa, raskaissa, fyysisissä töissä tai ulkona.

Flunssaista työkaveria ei tarvitse myöskään kartella. Jos hänen kanssaan ei kättele, halaile tai muuten ole lähikontaktissa flunssa-aallon aikana, taudin siirtymistä ei tarvitse pelätä. Työkaveri on turvassa, vaikka kollega pärskii ja niistää nenää vieressä.

Käsiä tosin kannattaa pestä useasti.

– Flunssan tartuttavuus ei ole suurempi kuin muualla, esimerkiksi kaupungilla tai missä tahansa tilaisuuksissa, Päijät-Hämeen kuntien työterveyspalveluista huolehtiva Väihkönen sanoo.

”Asenne vaikuttaa ihmiseen”

Jos flunssa pahenee ja pitkittyy, Väihkösen mukaan on hyvä olla yhdestä kahteen päivää kotona. Ylilääkärin mukaan viruksen aiheuttama tauti voi kestää kaksikin viikkoa.

Jos työntekijä huomaa flunssan oireita, varmuuden vuoksi kotiin jääminen ei ole tarpeellista.

Vitamiinit eivät ole hokkuspokkus-hoito, jos flunssa on jo alkanut.

Satu Väihkönen

Kun flunssanoireita jo on, flunssaa ei voi todistetusti siirtää tai estää syömällä vitamiineja, vaikka moni kokeekin niillä olevan merkitystä.

– Oma asenne vaikuttaa ihmiseen, mutta vitamiinit eivät ole hokkuspokkus-hoito flunssaan, Väihkönen sanoo.

_Juttua korjattu 1.9.2016 kello 16:16: Otsikkoa muokattu ja alaotsikosta poistettu maininta kollegan suutelemisesta, kättelemisestä ja halaamisesta. Tarkennettu kohtaa flunssaisen työkaverin kohtaamisesta. Muutettu ilmaus ”kotiin jääminen ei ole hyväksi” muotoon ”kotiin jääminen ei ole tarpeellista”. _

Lue seuraavaksi