Zyskowicz: Paperittomilla ei oikeutta täysimääräiseen toimeentulotukeen

Kansanedustaja Ben Zyskowiczin (kok.) mielestä Suomessa ilman lupaa oleskelevalla ei välttämättä ole oikeutta toimeentulotukeen, vaikka lakiasiantuntijat näin asiaa tulkitsisivatkin. Oikeustieteen professori Juha Lavapuron mukaan toimeentulotuki kuuluu lain mukaan yhtäläisesti niin paperittomille kuin Suomen kansalaisillekin.

Kotimaa
Ben Zyskowicz
Ben ZyskowiczJyrki Lyytikkä / Yle

Yle kertoi keskiviikkona, että Suomeen ilman oleskelulupaa jääneillä irakilaisilla on oikeus toimeentulotukeen viimesijaisena toimeentulon keinona. Uutisessa mainittiin myös, että tästä huolimatta kunnat ovat antaneet hakemuksiin myös kielteisiä päätöksiä.

Apulaisoikeusasiamies Maija Sakslinin joulukuisen linjauksen (siirryt toiseen palveluun) mukaan oleskelulupa ei ole toimeentulon edellytys.

– Perustuslaissa ei ole lähdetty siitä, millä perusteella henkilö on maassa. Lähtökohta on, että henkilö on Suomessa ja tuen tarpeessa, Sakslin toteaa.

Kansanedustaja Ben Zyskowicz (kok.) on eri mieltä. Hänen mielestään perustuslaki ei takaa toimeentulotukea paperittomille, kuten kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneille.

– He ovat maassa laittomasti. Asia ei ole näin yksiselitteinen, kuin miten jotkut niin sanotut ihmisoikeusjuristit tulkitsevat.

Zyskowiczin laintulkinnan mukaan ulkomaalaiselle paperittomalle riittäisi täysimääräisen toimeentulotuen sijaan "minimi".

– Suomessa kukaan ei voi kuolla kylmään ja nälkään. Mielestäni heillä on oikeus välttämättömään tukeen, kuten ruokaan, kattoon pään päällä, ja kotimaan matkalippuun.

Professori: "Sitten pitäisi muuttaa perustuslakia"

Turun yliopiston oikeustieteen professori Juha Lavapuron mukaan asia on kuitenkin yksiselitteisesti toisin.

– Perustuslain 19:n pykälän ensimmäisen momentin (siirryt toiseen palveluun) mukaan jokaisella on oikeus välttämättömään toimeentuloon.

Lavapuron mukaan on hyvin mahdollista, että joissakin tapauksissa "välttämätön toimeentulo" voi hyvinkin tarkoittaa rahan sijaan aineellisia palveluita. Tämä voi tulla kyseeseen esimerkiksi silloin, jos hakija ei ole kyvykäs hankkimaan asuntoa tai ruokaa itse.

Zyskowiczin tulkinta on kuitenkin Lavapuron mukaan ongelmallinen siitä syystä, että se asettaa ulkomaalaiset paperittomat eriarvoiseen asemaan.

– Ihmiset ovat yhdenvertaisia. Eivät suomalaiset, vaan ihmiset. Tämä (perustuslain 19:n pykälän ensimmäinen momentti) koskee jokaista, eikä meillä ole mitään perustetta kohdella heitä eri tavoin. Että esimerkiksi heille annettaisiin teltta, kun suomalaisille annetaan toimeentulotukea.

Zyskowicz painottaa, että hän vetää eron nimenomaan laillisesti ja laittomasti Suomessa olevien välille, eikä ulkomaalaisten ja Suomen kansalaisten välille.

Helsingin hallinto-oikeus on kuitenkin ilmeisesti Lavapuron linjoilla. Päätökset, joissa toimeentuloa ei ole paperittomalle myönnetty, on kumottu oikeudessa.

– En tunne näitä hallinto-oikeuden yksityiskohtaisia päätöksiä ja niiden perusteluja. Mutta viime kädessä perustuslain tulkitseminen kuuluu perustuslakivaliokunnalle, sanoo itsekin perustuslakivaliokunnan puheenjohtajana toiminut Zyskowicz.

Lavapuron mukaan perustuslaki on kuitenkin asiassa yksiselitteinen.

– Jokaiselle on taattu oikeus välttämättömään toimeentuloon. Jos siihen ei olla tyytyväisiä, voidaan muuttaa perustuslakia.

Päivitys 31.8.2016 klo 17:37: Juttuun lisätty Zyscowiczin tarkennus siitä, että toimeentulotuki kuuluu hänen mielestään maassa laillisesti oleville.

Päivitys 31.8.2016 klo 16:31: Juttuun lisätty Sakslinin kommentti.