Ekaluokkalaiset koolla 60 vuoden tauon jälkeen: "Naapurinpojan tuntee enää nimilapusta"

Lohjalla on vietetty nostalgisia hetkiä, kun ekaluokkalaiset 60 vuoden takaa palasivat hetkeksi yhteen. Miltei sata entistä koululaista kokoontui vanhaan opinahjoonsa tapaamaan vanhoja tuttuja sekä muistelemaan menneitä. Tapahtuma nosti kouluajat elävästi osallistujien mieleen.

Kotimaa
Opettajatar Lea Pärssinen luokkansa kanssa 15.10.1956.
Anttilan koulun eka luokka vuodelta 1956. Jorma Malmström seisoo opettajan vieressä takarivissä.Jorma Malmströmin kotialbumi

Vanhan koulurakennuksen piha täyttyi tänään torstaina iloisesta puheensorinasta, hymystä ja halauksista, kun ensimmäisen luokan oppilaat 60 vuoden takaa kokoontuivat entiseen opinahjoonsa. Tapahtuman järjestäjä Jorma Malmström soitti kelloa koulun portailla tasan kello yhdeksältä, eli samaan aikaan, kun koulutie alkoi 1.9.1956.

– Oikeastaan oli tarkoitus järjestää tapaaminen jo kymmenen vuotta sitten, mutta silloin varmaan suurin osa porukasta oli vielä töissä. Nyt suurin osa on eläkkeellä, joten he pääsevät paremmin paikalle ja porukka on ottanut kutsun hyvin vastaan. Ihan ympäri Suomea on tullut porukkaa paikalle.

Pirkko Ylijääskö (os. Vuotila) saapui tapaamiseen Mäntyharjulta saakka.

– Sen muistan kouluajoilta, että lapsia oli paljon. Pelkästään meidän luokalla taisi olla yli 30 oppilasta. Kuri oli varmasti kovempi kuin nykyään, mutta toisaalta minusta tuntuu, että opettajia myös kunnioitettiin aivan eri tavalla kuin tänä päivänä.

Nimilaput tulivat tarpeeseen

Jorma Malmströmin kehotuksesta entiset oppilaat varustautuivat nimilapuilla ja ne tulivat enemmän kuin tarpeeseen.

– Monet toki tunnistan, mutta yllätyksiäkin on tullut. Naapurinpoikaa en tuntenut enää kuin nimilapusta, Pekka Ilmarinen naurahtaa.

Ekaluokkalaiset 60 vuoden takaa tapasivat Lohjalla.
Tässä he ovat nyt, vuosikymmeniä myöhemmin.Yle

Tapaaminen sai monet osallistujat pohtimaan myös ajan kulumista.

– Alkuvuodethan oli hitaita, mutta nyt nämä viimeiset kymmenen vuotta, kun loppu lähestyy, niin tämä aika on aivan erilaista. Viikot, kuukaudet ja vuodet menevät niin lujaa, että pelottaa välillä, Ilmarinen huokaa.

– Eihän näitä oppilaita enää tunnista, kun ne ovat niin erinäköisiä. Minäkin olen vanha kuin taivas! Mutta kiva on vanhoja muistella, vuonna 1956 opettajana Anttilan koulussa toiminut Tellervo Kangas pohtii.

Matematiikka 4, käsityöt 5

Vanha luokkakuva kiersi kädestä käteen 60 vuotta sitten koulunsa aloittaneiden tapaamisessa.
"Viikot, kuukaudet ja vuodet menevät lujaa", sanoi yksi entisistä koululaisista.Yle

Vaikka moni asia on painunut unholaan vuosikymmenien vieriessä, saattavat jotkut yksityiskohdat olla jopa mahdottomia unohtaa.

– Olikohan se ensimmäisen luokan joulun aikaan, kun tehtiin ristipistotöitä. Minulla taisi olla langat liian kireällä ja sain vitosen todistukseen. Kyllä se työ sitten keväällä oikaistiin ja numerokin nousi, Jorma Malmström muistelee.

– Minulla oli matematiikassa nelonen! Mutta on tässä silti elämässä jotenkuten pärjäilty, Asmo Kankaanmäki vitsailee vieressä.

Miehet muistelevat myös kouluruokailua. Erillistä ruokalaa ei ollut lainkaan ja ruoka syötiin luokassa. Pulpetissa oli puupalikka, jonka avulla kaltevan pinnan sai suoristettua syönnin ajaksi ja maito oli ruskeassa lasipullossa.

Tapaamisen järjestäminen oli mieluisa urakka

Entisten ekaluokkalaisten koollekutsuminen on vaatinut monenlaista myyräntyötä, mutta Jorma Malmström on tyytyväinen lopputulokseen.

– En ole ottanut tätä minkäänlaisena rasitteena. Jos tällaista alkaa järjestää, niin kannattaa varata ainakin puoli vuotta aikaa siihen. Ja voihan sitä järjestää porukalla, eikä tarvitse välttämättä odottaa 60 vuotta ennen kuin tarttuu toimeen!

Koulutiensä vuonna 1956 Lohjan Anttilassa aloitti 168 ekaluokkalaista. Heistä 17 on kuollut ja tapaamiseen saapui 78 entistä oppilasta.