1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Keskusteleva Helsinki Design Week altistaa tavikset muotoilulle – lue tärpit tapahtumiin täältä

Moni- ja poikkitaiteellisuus on tullut jäädäkseen, se näkyy myös tänään torstaina alkavan Helsinki Design Weekin ohjelmistossa. Keskustelujen osuus eri festivaaleilla on niin ikään kasvanut. Helsinki Design Weekissä keskustellaan esimerkiksi saunassa ja suurlähettiläiden residensseissä.

Kuva: Helsinki Design Week

Helsinki Design Weekin tämänvuotisena teemana on Paremmin/Better. Kymmenen päivän aikana järjestetään yli 250 muotoilutapahtumaa ympäri kaupunkia. Kuten ajan henkeen kuuluu, ohjelma on moni- ja poikkitaiteellista ja erittäin keskustelevaa.

– Uskallan toivoa tapahtumiin ainakin 150 000 muotoilusta kiinnostunutta. Alkuvuosina Helsinki Design Week kohdisti tapahtumansa enemmän ammattiyleisölle, mutta nykyisin halutaan saada suuri yleisö liikkeelle, sanoo Helsinki Design Weekin vastaava tuottaja Martina Wuoristo-Huhta.

Kuva: Helsinki Design Week

10 vinkkiä designista kiinnostuneille

1. Showroom 7.-9.9.

Messukeskuksen ja Habitaren kanssa yhteistyössä toteutettu,Tuuli Sotamaan kuratoima muotoilun, tilasuunnittelun ja valaistuksen ammattilaistapahtuma. Showroomissa pohditaan kodin tulevaisuutta, sisustusmateriaaleja, johtamista, rahaa, konseptien merkitystä ja tarinankerronnan voimaa.

Kuva: Jarno Kuusinen / AOP

2. PechaKucha Night 8.9.

Tokiolaisen Klein Dytham -arkkitehtitoimiston ideasta lähtenyt puhekonsepti on levinnyt ympäri maailmaa. Ideana on, että puhujat saavat kertoa teemastaan käyttäen vain 20 kuvaa ja 20 sekuntia kutakin kuvaa kohden. Vauhdissa turhat lauseet karisevat pois ja pinnalle jäävät vain kaikkein innostavimmat ideat. Ensimmäinen suomalainen PechaKucha Night järjestettiin Kaapelitehtaalla 10 vuotta sitten. Juhlavuoden kunniaksi Helsinki Design Week kutsuu tänä vuonna kaupunkilaiset Torikortteleiden sisäpihalle.

3. Sauna Talks 10.9.

Viidessä helsinkiläisessä julkisessa saunassa käsitellään viittä polttavaa ajankohtaista puheenaihetta. Jokaisella saunalla on oma teemansa ja majurinsa johtamassa puhetta. Sauna Talks on toteutettu yhdessä Helsingin kaupungin ja Ison numeron kanssa. Saunoissa pohdiskellaan mm. saunakulttuurin muutosta ja sitä, voisiko sauna ehkäistä syrjäytymistä.

– Poikki- ja monitaiteellisuus on tullut jääädäkseen, asioita on alettu lähestyä monista, yllättävistäkin näkökulmista, sanoo Helsinki Design Weekin vastaava tuottaja Martina Wuoristo-Huhta.

4. Design Diplomacy 1.-10.9.

Helsingissä asuvat suurlähettiläät avaavat residenssiensä ovet. Ovien takana isäntämaan muotoilun ammattilainen kohtaa suomalaismuotoilijan uuden korttipelin ja kiperien kysymysten merkeissä. Design Diplomacy on Helsinki Design Weekin tälle vuodelle kehittämä konsepti. Luvassa on puhetta eri muotoilukulttuureista ja koulutuksesta - ja yleisölle on tilaisuudessa sana vapaa.

5. HDW HOP -installaatiosarja 5.-11.9.

Suomalaiset ja kansainväliset tekijät ovat saaneet vapauden pohtia, miten kaupunkia voitaisiin elävoittää muotoilulla ja tarjota kansalaisille yllättäviäkin kokemuksia. 12 teosta nousee ympäri kaupunkia. Plastique Fantastiquen superKOLMEMEN tulee Kolmen sepän aukiolle. Tässä tapahtuman pääinstallaatiossa käydään keskusteluja, pidetään bileitä ja katsotaan dokumenttielokuvia.

– Tänä vuonna installaatioita on tulossa ympäri kaupunkia. Toivommekin, että mahdollisimman moni pääsisi altistumaan muotoilulle. Installaatioiden kohdalla kävijämääriä on tosin vaikea mitata, Martina Wuoristo-Huhta sanoo.

6. Lasten viikonloppu 10.-11.9.

Kattilahallissa puuhastellaan ja muotoillaan lasten ehdoilla. LEGO-palikoista rakennetaan lasten unelmien koteja ja taiteillaan ötökkärunojen inspiroimia kuvituksia kartongille ja posliinilautasille. Viikonlopun aikana saattaa myös selvitä, mitä ihmettä muotoilijan työ oikein on.

7. Ben af Schulténin julistetaidetta 1.-11.9.

Galerie Anhavan projektitilassa voi tutustua Artekissa pitkään vaikuttaneen Ben af Schulténin julistetaiteeseen. Af Schultén on tunnettu huonekalu- ja valaisinmuotoilustaan, sisustus- ja näyttelyarkkitehtuuristaan sekä julisteista, joilla oli merkittävä rooli Artekin ja Galerie Artekin visuaalisen ilmeen ja imagon luomisessa.

8. Open Studios 1.-11.9.

Luovien alojen tekijät, taiteilijat ja käsityöläiset ovat perinteisesti työskennelleet jaetuilla työhuoneilla. Työn tekemisen muutos on tuonut näihin työtiloihin ammattilaisia muiltakin aloilta, mistä puolestaan on kehittynyt uudenlaisia yhteisiä projekteja. Avoimia työhuoneita on eri puolilla Helsinkiä.

Kuva: Mihut Naita

9. Hotelli- ja ravintolamuseon Palveluksessanne! -näyttely 1.-11.9.

Palveluksessanne! -näyttelyssä hotellien ja ravintoloiden arkkitehtuuriin, sisustukseen ja kattauksiin voi perehtyä kuvasuunnistuksen avulla. Esillä on mm. Hotelli Tornin pilvenpiirtäjäromantiikkaa ja hotelli Vaakunan loistohuoneisto, eikä Alvar Aaltoa ja Savoytakaan ole unohdettu.

10. Habitare 7.-11.9.

Habitare on Helsinki  Design Weekin suurin yksittäinen tapahtuma, joka ei liiemmin esittelyjä kaipaa. Koko Messukeskus on täynnä designia.