1. yle.fi
  2. Yle Uutiset
  3. asunnot

Taloyhtiö ei voi kieltää asunnon vuokraamista matkailijalle – "Kaikilla ihmisillä käy vieraita"

Vuokraako naapurisi asuntoaan silloin tällöin turisteille? Lain mukaan se on mahdollista, mutta vuokrasopimuksessa jälleenvuokraus voidaan kieltää.

Kuva: Tommi Parkkinen / Yle

Kenellä on hallussaan avaimia? Entä ovikoodit? Kuka maksaa vieraiden vedenkulutuksesta? Nämä ovat huolenaiheita ja kysymyksiä, joita taloyhtiöissä voi herätä, kun huoneiston omistaja vuokraa asuntoaan matkailijalle.

Oman asunnon vuokraaminen matkailijalle on tuttua maailmalla ja se on yleistynyt myös Suomessa. Omaa asuntoa voi vuokrata turisteille useilla sivustoilla, esimerkiksi Airbnb:n kautta.

Johtaja Marjut Joensuu Isännöintiliitosta kuitenkin toteaa, ettei Airbnb-tyyppinen majoittaminen ole ollut vielä mikään valtavan suuri keskustelunaihe taloyhtiöissä.

– Olemme kysyneet isännöitsijöiltä, onko tästä herännyt keskustelua taloyhtiöissä, mutta ei ainakaan vielä isommin. Yksittäisissä tapauksissa keskustelua on ollut. Ihmisiä huolettaa se, aiheutuuko lyhytaikaisesta vuokraustoiminnasta jotain häiriöitä taloyhtiön elämään, Joensuu kertoo.

Ei vieraista tarvitse taloyhtiössä sen kummemmin ilmoitella.

Marjut Joensuu

Eniten vuokrakohteita on suurissa kaupungeissa, mutta esimerkiksi Kajaanissa syyskuulle tarjotaan Airbnb-majoitustakolmessatoista kohteessa. Tarjolla on huoneita omakotitaloissa, erillisiä taloja sekä kerrostalohuoneistoja.

– Varmasti pikkuhiljaa, kun näitä alkaa olla eri puolilla maata, niin taloyhtiöissä ryhdytään keskustelemaan siitä, miten tähän suhtaudutaan. Sen tiedän, että ihan yksittäisissä taloyhtiöissä on mietitty sitä, onko tällaista toimintaa mahdollista kieltää, mutta nykyisen lainsäädännön puitteissa sellaista kieltomahdollisuutta ei ole.

Sen sijaan vuokralainen ei voi jälleenvuokrata asuntoa eteenpäin, jos se on kielletty vuokrasopimuksessa.

– Vuokarasopimus on ainoa, missä kielto voi tulla. Siinä tapauksessa asuntoa ei saa luovuttaa muille väliaikaiseenkaan käyttöön. Sen sijaan alivuokraaminen on ihan sallittua myös vuokrasuhteessa eli osan huoneistosta saa kuitenkin luovuttaa myös tällaiseen käyttöön.

Taloyhtiön pelisäännöt tiedoksi myös turistille

Lyhytaikaisesta vuokraustoiminnasta ei tarvitse ilmoittaa taloyhtiölle, Isännöintiliiton johtaja Marjut Joensuu sanoo.

– Ei vieraista tarvitse taloyhtiössä sen kummemmin ilmoitella. Jos tästä tulee taloyhtiössä keskustelua, niin sitten on fiksua pitää esimerkiksi keskustelutilaisuus tai puhua asiasta yhtiökokouksen yhteydessä, että miten tähän suhtaudutaan.

Joensuu korostaa, että isännöinnillä on tärkeä rooli siinä, että tieto kulkee taloyhtiössä. Asukkaita ja osakkaita täytyy tiedottaa taloyhtiön järjestyssäännöistä eli esimerkiksi hiljaisuussajoista ja siitä, missä saa vaikkapa tupakoida. Myös majoittajan pitäisi ottaa asumiseen liittyvät pelisäännöt huomioon vuokratessaan asuntoa eteenpäin, Joensuu sanoo.

Olemme kysyneet isännöitsijöiltä, onko tästä herännyt keskustelua taloyhtiöissä, mutta ei ainakaan vielä isommin.

Marjut Joensuu

– Jos oman huoneistonsa antaa lyhytaikaiseen vuokrauskäyttöön, niin silloin pitäisi huolehtia siitä, että myös vuokralaiset, asukkaat tai turistit, olisivat tietoisia siitä, miten taloyhtiössä pitää toimia ja millaisia pelisääntöjä siellä on. Siten ennaltaehkäistään mahdollisia ongelmatilanteita. Jos huoneiston käyttäjät osaavat toimia asianmukaisesti, ongelmia ei tule.

Avainturvallisuus pysyy kunnossa, kun majoittaja huolehtii siitä, missä ja miten avain luovutetaan ja se vielä palautetaankin. Ovikoodeja annetaan myös muuten esimerkiksi sukulaisille ja vieraille, muistuttaa Joensuu.

– Jos kyse on vesilaskuista ja siitä, miten vieraiden vedenkulutuksesta maksetaan, niin silloinhan omistaja ei itse käytä vettä, vaan vieraat käyttävät. Jos majoitustoiminta on pienimuotoista ja lyhytkestoista, vedenkulutus ei merkittävästi muutu. Joka tapauksessa kaikilla ihmisillä käy vieraita eikä vieraiden vedenkulutuksesta laskuteta, se on ihan normaalia asumista taloyhtiössä.