Kesko: Rucola-salaattimme pani liikkeelle vatsatautiepidemian

Lähes 200 ihmistä on sairastunut elokuussa vatsatautiin syötyään pitopalvelun ruokia. Osalla sairastuneista on todettu EHEC-tartunta. Kesko kertoo, että tauti on levinnyt sen suurkeittiöille myymästä rucolasta.

Kotimaa
Laboratoriotyöntekijä vertailee keltavihreitä EHEC-bakteeripesäkkäitä petrimaljoissa.
Laboratoriotyöntekijä vertailee EHEC-bakteeripesäkkäitä petrimaljoissa.Matthias Bein / EPA

Laajan vatsatautiepidemian lähteeksi on paljastumassa Keskon myymä rucola-salaatti. Lähes parisataa ihmistä on sairastunut pääkaupunkiseudulla vatsatautiin syötyään pitopalvelun ruokaa 19.-20.8. Parillakymmenellä sairastuneista on todettu suolistoperäinen EHEC-tartunta.

Keskon vastuullisuusjohtaja Matti Kalervo kertoo Ylelle, että kyseinen erä Tanskassa viljeltyä ja Ruotsissa pakattua rucolaa on ollut myynnissä vain ammattikäyttöön.

– Tämä on suurkeittiöpuolen tuote yksinomaan.

Pilaantunut rucola-erä on kooltaan 189 kiloa, joten siitä on riittänyt Kalervon mukaan usealle sadalle asiakkaalle.

– Mistään muualta ei ole tullut yhteydenottoja. Ilmeisesti ja toivottavasti tässä on kyse siitä, että erästä pieni osa, muutama pussi, oli saastunut.

Pilaantuneen erän viimeinen käyttöpäivä oli elokuun 24. päivä. Vastuullisuusjohtaja Kalervon mukaan Kesko on ottanut uudet erät "tihennettyyn seulaan" eli jokaisesta erästä otetaan mikrobiologiset näytteet.

Rucola-lähteestä kertoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat.