1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Suomalaisen Hiort af Ornäsin tuoliparista maksettiin 12 000 euroa – anteeksi, kenen?

1950-luvun Siesta-tuoleista tunnettu suomalaismuotoilija Carl-Gustaf eli Nalle Hiort af Ornäs painui vuosikausiksi unohduksiin. Nyt hänen kalusteistaan tapellaan huutokaupoissa.

Siesta (1952). Kuva: Johannes Wilenius

Suomalaisen huonekalusuunnittelun mestareista tulevat mieleen Alvar Aalto, Eero Aarnio, Ilmari Tapiovaara ja Yrjö Kukkapuro, mutta kuka oli Carl-Gustaf Hiort af Ornäs (1911–1996)?

Sisustustoimittaja Anna-Kaisa Huusko on kaivanut esiin unohduksiin painuneen suomalaismuotoilijan, jonka huonekalut herättävät nyt intohimoja keräilijöissä.

– Koko 1950- ja 1960-lukujen muotoilu on kokenut 2000-luvulla uuden tulemisen. Sekä retro- että vintagebuumi ovat nostaneet sen uudestaan esiin, Huusko sanoo.

Hiort af Ornäsin tunnetuimmasta esineestä, 1950-luvulla lanseeratusta Siesta-tuolista, joutuu maksamaan Suomessa 2 500–5 000 euroa. Kööpenhaminassa Siesta-tuoliparista maksettiin huutokaupassa hiljan yli 12 000 euroa.

– Hiort af Ornäsin uusi tuleminen on lähtenyt kiinnostuksesta hänen esineisiinsä. Niissä on jotain viehättävää ja loppuun saakka harkittua. Ne sopivat hyvin kodin tiloihin, Huusko toteaa.

Afo Seat 2001 (1971). Kuva: Johannes Wilenius

"Nalle" vetäytyi verstaalle

Anna-Kaisa Huusko on kirjoittanut suomalaismuotoilijasta uuden kirjan _Muotojen mestari _(Fasetti, 2016).

Suomalaismuotoilijan elämä alkoi traagisesti. Isä hukkasi vauraan perheen rahat uhkapelissä ja tappoi itsensä vuonna 1913, kun Nalle oli vielä pikkulapsi. Hiort af Ornäsit ovat ruotsalaista aatelissukua.

– Nallesta on ollut hirveän vähän tietoa saatavilla. Kiinnostusta hänen esineisiinsä on, mutta miehestä ei ole tiedetty tähän saakka juuri mitään, Huusko sanoo.

Studio-sohva (1954). Kuva: Johannes Wilenius

Runsaasti kuvitettu kirja kertoo vaatimattomissa oloissa kasvaneesta, julkisuutta karttaneesta miehestä, joka alkoi huonekalutehtailijaksi sodan jälkeen vuonna 1944. Hiort af Ornäsin yritys Puunveisto Oy toimi pitkään Helsingin Lauttasaaressa.

– Ehkä itselleni mielenkiintoista oli juuri se, miten nopeasti sodan jälkeen huonekalualan ihmiset lähtivät rakentamaan uudelleen Suomea, Huusko toteaa.

Hiort af Ornäsin kalusteet tekivät vaikutuksen aikalaistoimittajiin, mutta itse muotoilija jäi etäiseksi.

– Siitä voi osittain syyttää myös Nallea itseään. Hän vetäytyi mieluummin verstaalleen kuin paistatteli julkisuudessa.

– On vähän koomista lukea hänestä 1960-luvulla tehtyä juttua, jossa toimittaja tuskailee, ettei Nallea ole edes mahdollista saada puhumaan itsestään, Huusko toteaa.

Hiort af Ornäs tulee taas

Hiort af Ornäsin kalusteet kuuluivat aikoinaan laatuhuonekaluja myyvien liikkeiden, kuten Stockmannin ja huonekaluliike Nupposen valikoimiin.

– Hiort af Ornäs oli tuotteillaan esillä tärkeimmissä designtaloissa, joista ostettiin kalusteita ehkä tällaisiin varakkaisiin perheisiin.

Rialto (1957). Kuva: Johannes Wilenius

Yksityisyyttään varjelevan muotoilijan työn jälkeä pidettiin niin laadukkaana, että muiden huonekalutehtaiden kerrottiin joutuneen nostamaan tasoaan Hiort af Ornäsin takia.

– Lehtijutuista välittyi arvostus laatua kohtaan, Huusko toteaa.

Hiort af Ornäsin uudelleen tuleminen liittyy myös Hollolassa sijaitsevaan Fasetti-antiikkikeskukseen. Siellä pidettiin viime vuonna laaja Hiort af Ornäsin kalustenäyttely. Fasetin omistajilla Samuli ja Janne Ylösellä on jo lähes sadan Hiort af Ornäsin suunnitteleman esineen kokoelma.

Osa siitä on esillä Helsingin Habitare-messujen Antiikki-tapahtumassa.Muotojen mestari-näyttely avautuu 7. syyskuuta.

Hiort af Ornäsin kalusteita. Kuva: Johannes Wilenius

Korjaus 6.9. klo 16.25 Kirjan on kirjoittanut Anna-Kaisa Huusko, ei Anna-Maija, kuten jutussa ensin kerrottiin.