1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Salla

Veden keitto jatkuu Kolarissa ja Sallassa

Vesijohtovesi tulee edelleen keittää Kolarin Sieppijärvellä sekä Sallassa ennen kuin sitä voi käyttää juomavedeksi tai kypsentämättömien ruokien valmistukseen.

Salla
Vesihana.
Risto Koskinen / Yle

Kolarin Sieppijärvellä tiistaina verkostosta ja alavesisäiliöstä otetut näytteet olivat jo puhtaat. Vedenottokaivolta otetusta näytteestä löytyi kuitenkin vielä koliformisia bakteereita.

Tunturi-Lapin Vesi onkin jatkanut vedenkeittokehotusta ainakin perjantaihin asti. Vettä voi käyttää normaalisti 5-10 minuutin keittämisen jälkeen, ja keittäminen myös poistaa vedestä kloorin hajua.

Vedenjakeluyhtiön vesipiste on käytössä Sieppijärven Siwalla.

Sallassa keitetään myös vettä

Myös Sallan Aluelämpö Oy tiedotti keskiviikkona, että uomavesi on edelleen keitettävä Sallan kirkonkylän vedenjakelualueella, Salmivaaran ja Sallan välisellä vedenjakelualueella, Salmivaaran kylässä, Sallan ja Sallatunturin välisellä alueella sekä Sallatunturin alueella.

Kaikki juomavesi ja ruuanlaittoon käytettävä vesi on keitettävä vähintään 5-10 minuutin ajan. Keittokehotus on voimassa toistaiseksi.

Sallassa jatketaan vesijohtoverkoston klooraamista vähintään ensi viikon loppupuolelle asti. Veden keittokehotus kestää vähintään ensi viikon alkuun asti.

Kotitaloudet voivat käyttää vesijohtovettä normaalisti kaikkeen muuhun kuin juomavedeksi ja ruuanlaittoon. Veden käyttö nopeuttaa kloorin kulkeutumista kaikkialle verkostossa.

Sallan Aluelämpö Oy on järjestänyt vedenjakelupisteet kirkonkylälle paloaseman pihalle (klo 8-20) ja Hopeaharjun pihalle (klo 8-16), Sallatunturille rinnepalvelutalon parkkipaikalle (omatoimisesti saatavilla koko ajan) sekä Salmivaaraan Metlan entisen talon pihalle (omatoimisesti saatavilla koko ajan).

Vatsatautiepidemian laajuutta selvitetään kyselyllä

Sallan kunta, Koillis-Lapin ympäristöterveydenhuolto ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL selvittävät kyselytutkimuksella Sallan vatsatautiepidemian laajuutta ja syytä. Kyselyn saa satunnaisesti valittu joukko sallalaisia.

Kyselylomake lähetetään postissa tutkimukseen valituille henkilöille. Tutkimukseen valitut henkilöt saavat myös tiedon asiasta tekstiviestillä.

Lue seuraavaksi