Niiralan yösulkemisesta yli 20 kirjallista lausuntoa – suunnitelmille tyrmäys yrittäjiltä

Rajavartiolaitoksen suunnitelmat sulkea Tohmajärvellä sijatsevat Niiralan rajanylityspaikka yöaikaan on poikinut parisenkymmentä kirjallista lausuntoa. Lausuntojen viesti on selvä: aukioloaikaa ei pidä rajoittaa.

Niirala, Tohmajärvi
Autoja rajanylityspaikalla.
Esa Huuhko / Yle

Yrittäjät tyrmäävät Niiralan rajanylityspaikan aukioloaikojen supistussuunnitelmat Tohmajärvellä.

Rajavartiolaitos on saanut yli 20 kirjallista lausuntoa suunnitelmista, joiden mukaan Niiralan rajanylityspaikka suljettaisiin päivittäin kello 23 - 07.

– Kirjallisen lausunnon jätti noin puolet viime viikolla kuulemistilaisuuteen osallistuneista, Pohjois-Karjalan rajavartioston komentajan eversti Vesa Blomqvist toteaa.

Rajavartiolaitos ja Tulli pitivät viime tiistaina yhteisen kuulemistilaisuuden, johon osallistui reilut 40 ihmistä. Kirjalliset lausunnot tuli jättää maanantaihin mennessä. Viesti lausunnoissa oli selvä.

– Viesti oli yksiselitteinen. Kaikissa lausunnoissa todettiin, että Niiralan raja-aseman aukioloaikoja ei tulisi rajoittaa, Blomqvist kertoo.

Vesa Blomqvistin mukaan esimerkiksi kuljetusyrittäjät ovat olleet huolissaan lisääntyvistä kustannuksista. Matkailuyrittäjien mielestä aukioloaikojen rajoittaminen heikentäisi puolestaan matkailun vetovoimaa.

Päätöksiä joulukuussa

Osa yrittäjistä on tehnyt myös kustannuslaskelmia muutoksen vaikutuksista. Näitä laskelmia voi toimittaa vielä syyskuun puoliväliin saakka.

– Ratkaisu ei ole alueellinen. Lausunnot ja laskelmat toimitetaan eteenpäin. Rajavartiolaitoksen esikunta ja Tulli keskustelevat asiasta. Päätökset tulevat viimeistään joulukuussa, Vesa Blomqvist sanoo.

Rajavartiolaitoksen mukaan aukiolon rajoittaminen mahdollistaisi maastorajan tiiviimmän valvomisen ilman lisätyöntekijöiden palkkaamista. Säästöjä kertyisi myös yötyöläisten lisien poistumisesta.