Keskustan Huhtanen: Porin pitäisi harkita palvelujen ulkoistamista

Porin kaupungin pitää tämän vuoden lomautusten lisäksi etsiä merkittäviä säästöjä ensi vuodeksi. Kaupunginhallituksen varapuheenjohtaja Tapio Huhtanen (kesk.) kaipaa Poriin lisää johtajuutta ja uskallusta tehdä kovia ratkaisuja.

Pori
Pori budjetti valtuusto
Antti Laakso / Yle

Porin pitäisi harkita muiden kuin lakisääteisten palvelujen ulkoistamisia, sanoo kaupunginhallituksen varapuheenjohtaja Tapio Huhtanen (kesk.).

Huhtasen mielestä Porissa kaivattaisiin nykyistä vahvempaa johtamista ja uskallusta tehdä myös kipeitä leikkauspäätöksiä. Huhtanen kohdistaa katseensa muun muassa tekniseen palvelukeskukseen.

– Teknisellä puolella on paljon tukipalveluja eli ei-lakisääteisiä tehtäviä kuten rakentamista, kiinteistöjen hoitoa ja puistojen hoitoa. Ne voidaan hoitaa monella eri tavalla. Varmasti myös ulkoistamisista on syytä käydä keskustelua, Huhtanen sanoo.

Varmasti myös ulkoistamisista on syytä käydä keskustelua.

Porin kaupunginhallituksen varapuheenjohtaja Tapio Huhtanen

Porissa on viime vuosina keskusteltu muutamia kertoja teknisen toimen ulkoistuksista, mutta käytännössä muutokset ovat olleet vähissä. Vuonna 2013 päätettiin kilpailuttaa Itä-Porin katujen ja puistojen kunnossapito, mutta kilpailun voittajaksi selviytyi kaupungin oma tuotanto.

Käsittelyssä on ollut myös rakentamisyksikön yhtiöittäminen. Ay-liike on suhtautunut uudenlaisiin ratkaisuihin nuivasti.

Budjetissa ei pysytä

Pori päätyi tänä vuonna lomauttamaan henkilökuntansa kolmeksi viikoksi, koska budjetti oli ylittymässä merkittävästi. Tämänhetkisen arvion mukaan lomautuksilla saadaan 4,7 miljoonan euron säästöt.

Keskustan Tapio Huhtanen toivoo, että Pori pyrkii jo ensi vuoden budjetin osalta etsimään kestäviä säästöratkaisuja, jotta lomautuksilta vältytään jatkossa. Ensi vuoden talousarviota koskevat keskustelut pääsevät vauhtiin Porin kaupunginhallituksessa ensi viikolla.

– Viime vuosi oli alijäämäinen, ja tästä vuodesta tullee lomautusten jälkeenkin alijäämäinen. Minulle oli pettymys, että kesän yt-neuvotteluissa löytyi niin vähän rakenteellisia muutoksia, Huhtanen sanoo.

Huhtanen arvioi kuitenkin, että kuntavaalien läheisyys heikentää mahdollisuuksia tehdä rakenteellisia muutoksia koskevia kipeitä päätöksiä. Kuntavaalit järjestetään ensi vuoden huhtikuussa.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus