Amerikkalaistutkija: Clinton ja Trump kohtelisivat Putinia eri ottein

Presidentti Barack Obaman entinen avustaja Stephen Flanagan arvioi, että demokraattien Hillary Clinton saattaisi presidenttinä kannattaa nykyistä haukkamaisempaa Venäjä-politiikkaa. Republikaani Donald Trump taas kohtelisi todennäköisesti Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia kuin liikemies.

Ulkomaat
Donald Trump ja Hillary Clinton.
EPA, Yle

Presidentti Barack Obaman puolustuspoliittisena avustajana viime syksyyn asti toiminut Stephen Flanagan arvioi, että Hillary Clintonin ja Donald Trumpin Venäjä-politiikat poikkeaisivat selvästi toisistaan. Flanagan on tällä hetkellä amerikkalaisen tutkimuslaitoksen Randin tutkija.

Flanaganin mukaan demokraattien Hillary Clinton saattaisi kannattaa nykyistä kovempaa linjaa Venäjää kohtaan.

– On merkkejä siitä, että Clinton kaipaisi jämäkämpää linjaa. Hän voisi kannattaa esimerkiksi Ukrainan hallituksen tehokkaampaa aseistusta, etenkin jos Ukrainan kriisin lopettamiseen tähtäävä Minskin sopimus kaatuu kokonaan.

Yhdysvallat voisi Flanaganin mukaan aseistaa Ukrainan länsimielistä hallitusta niin, että se ei itse sitoudu puolustamaan Ukrainaa.

Stephen Flanaganin mukaan Hillary Clinton voisi myös olla valmis entisestään vahvistamaan sotilasliitto Naton joukkoja Venäjän lähialueilla. Nato päätti jo heinäkuussa Varsovan kokouksessa sijoittaa ensi vuonna tuhansia uusia sotilaita Baltian maihin ja Puolaan.

Myös talouspakotelinjaa Venäjää kohtaan voitaisiin Flanaganin mukaan kiristää.

Trump olisi valmis lehmänkauppoihin Putinin kanssa

Stephen Flanagan osallistui maanantaina Helsingissä Ulkopoliittisen instituutin seminaariin, jossa pohdittiin Yhdysvaltain tulevan presidentin ulkopolitiikkaa ja etenkin sitoutumista pohjoiseen Eurooppaan.

Donald Trump on herättänyt hämmennystä lausunnoillaan, joissa hän on muun muassa kehunut Venäjän presidentin johtajuutta ja ennakoinut Euroopan unionin romahdusta.

–Trumpin huomio on etenkin Yhdysvaltain vahvistamisessa ja sisäpolitiikassa. Hänellä ei ole selkeää ulkopoliittista ideologiaa, johon hänen ajatuksensa perustuisivat, Flanagan sanoo.

Useat seminaarin panelistit arvioivat, että presidenttinä Trump olisi kuin liikemies, ja valmis lehmänkauppoihin Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa.

– Trump voisi sanoa: Tiedän mitä Putin haluaa. Jos hän lupaa pysyä poissa meidän vaikutuspiiristämme, vaikka Venezuelasta, minä pysyn poissa hänen vaikutuspiiristään, Flanagan kuvailee.

Asiantuntijat uskovat Clintonin voittoon

Flanaganin mukaan Trumpin olisi kuitenkin presidenttinä pyörrettävä puheitaan, joiden mukaan Yhdysvallat voisi eristäytyä muusta maailmasta.

– Eristäytyminen ei vain ole mahdollista.

Ulkopoliittisen instituutin panelistit pitävät todennäköisempänä Clintonin voittoa marraskuun vaaleissa, mutta he myöntävät että Donald Trumpia on asiantuntijapiireissä aliarvioitu.

Kuka tahansa presidentiksi nousee, hänen on tehtävä strategisia päätöksiä esimerkiksi taistelusta terrorijärjestö Isisiä vastaan.

– On päätettävä, palaammeko kovempaan linjaan entisen presidentin George Bushin tyyliin vai tarvitsemmeko kokonaan uuden strategian, sanoo Obaman neuvonantajana toiminut Stephen Flanagan.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus