Mitä keinoja hallitus keksii työllisyyden parantamiseksi? Budjettineuvotteluiden loppusuora lähenee kunta-alan kiistan varjossa

Yle näyttää budjettineuvotteluiden päätteeksi järjestettävän tiedotustilaisuuden suorana verkossa. Tilaisuuden kellonaika selviää vasta myöhemmin päivällä, kun tiedetään koska budjettineuvottelut saadaan päätökseen.

politiikka
Budjettineuvottelut alkoivat Kesärannassa keskiviikona 31. elokuuta.
Budjettineuvottelut alkoivat Kesärannassa keskiviikona 31. elokuuta.Jarno Kuusinen / AOP

Hallitus jatkaa tänään torstaina neuvotteluja ensi vuoden talousarviosta. Keskiviikkona neuvottelut jatkuivat myöhään yöhön. Budjettiriihi on määrä saada päätökseen tänään.

Hallitus on luvannut järjestää tiedotustilaisuuden neuvotteluiden päätyttyä. Tiedotustilaisuuden alkamisaika selviää vasta myöhemmin päivällä. Yle näyttää tilaisuuden suorana verkossa.

Hallituspuolueiden puheenjohtajien eli pääministeri Juha Sipilän (kesk.), valtiovarainministeri Petteri Orpon (kok.) ja ulkoministeri Timo Soinin (ps.) piti olla median tavattavissa jo eilen keskiviikkona budjettineuvotteluiden alkaessa. Tilaisuus kuitenkin peruttiin pian sen jälkeen, kun julkisuuteen oli vuotanut kunta-alan työntekijäjärjestöjen hallitukselle osoitettu kirje. Siinä järjestöt uhkaavat irtautua kilpailukykysopimuksesta, ellei hallitus tee muutoksia kunnille suunniteltuihin lisäleikkauksiin.

Valtioneuvoston viestinnän mukaan ministerien mediaesiintyminen tosin peruttiin tietokatkoksen takia, eikä peruuntuminen johtunut kuntatyöntekijöiden julkisuuteen tulleesta vaatimuksesta.

Mielenkiinto kohdistuu työllistämiskeinoihin

Kunta-alan kiistan lisäksi yksi budjettiriihen kiinnostavimmista asioista on työllisyyspaketti, josta on kerrottu julkisuuteen vain vähän. Työ- ja elinkeinoministeriö sekä valtiovarainministeriö ovat valmistelleet joukon erilaisia toimia työllisyyden vahvistamiseksi. Ainakin ansiosidonnaiseen työttömyysturvaan on kaavailtu jonkinlaista heikennystä.

Muihin kiinnostaviin asioihin budjettineuvotteluissa lukeutuvat muun muassa oikeus- ja työministeri Jari Lindströmin (ps.) aloite, jonka mukaan 60 vuotta täyttäneet pitkäaikaistyöttömät päästettäisiin eläkkeelle, sekä kokoomuksen ajama päivähoitomaksujen korotuksen peruminen tai jopa niiden alentaminen.

Timo Soini on sanonut nostavansa budjettiriihessä esiin myös vanhuspalvelujen hoitajamitoituksen ja pääomaverotuksen kiristyksen.

Hallitukselta odotetaan budjettiriihessä päätöstä myös sadan miljoonan euron veronkevennyksistä, jotka hallitus lupasi, mikäli kilpailukykysopimuksen kattavuus saadaan nostettua yli 90 prosenttiin.