Rikkakasveja torjutaan sokerivaahdolla – ekologista keinoa testattu jo useissa kaupungeissa

Rikkakasveja on tänä kesänä torjuttu sokerivaahdolla Jyväskylässä ja Jämsässä. Luonnonmukaista tuhoamismenetelmää voidaan käyttää erityisesti koulujen, päiväkotien ja sairaaloiden pihoissa sekä puistoissa. Menetelmä perustuu kuumaan veteen, johon on sekoitettu muutama promille maissisokeria.

Kotimaa
Ekologinen torjuntamenetelmä prustuu kuumaan veteen, jossa on hiieman maissisokeria.
Matti Myller / Yle

Sokerivaahtotorjuntaa on testattu tähän mennessä jo Kokkolassa, Imatralla, Turussa, Helsingissä ja Espoossa. Ensi viikolla keitetään rikkaruohoja vielä Joensuussa ja Jämsässä, jonka jälkeen kausi on tältä kesältä ohi.

Tällä viikolla menetelmää käytetään Jyväskylän Rantaraitilla, jossa säiliöautosta levitettiin runsaasti sokeriliuoksesta syntyvää vaahtoa Lutakonrannan kiveyksille. Vaahto on vain lämmön eristeenä, sillä vaikuttava aine on kuuma vesi.

Tässä ei käytetä kemiallisia aineita.

Heikki Parviainen

– Kuuma vesi vaikuttaa kasveihin, keittää ne ja räjäyttää soluseinämät. Sokerimaissitiiviste-vaahto eristää lämmön, ettei se karkaa taivaan tuuliin, vaan vaikuttaa kasveihin, kuvailee tuotantoinsinööri Heikki Parviainen NCC:stä.

Sokeria ei liuoksessa ole paljon. Tuhannessa litrassa vettä käytetään neljä litraa maissisokeritiivistettä. Ekologisella keinolla voidaan luopua myrkyllisistä torjunta-aineista, muun muassa glyfosaatista.

– Tätä voidaan käyttää siellä missä liikkuu paljon ihmisiä, eläimiä ja etenkin lapsia. Tämä on myrkytön vaihtoehto eli tässä ei käytetä kemiallisia aineita, kertoo Parviainen.

Ei haittaa uimareille

Lutakossa asuva Keijo Jolkkonen osui uintiretkellään vaahtoavalle rannalle ja oli hiukan ihmeissään.

– Kerran olen vaahtoa aiemmin nähnyt ja ihmettelin, että mitä tämä on. Minulla on tämä uintisuoritus kuitenkin niin nopea, ettei se haitannut. Ajattelin, että onko veneistä tai jostain laskettu jotakin, tuumii Jolkkonen.

Tanskassa ja Ruotsissa tätä on käytetty yli 10 vuotta.

Heikki Parviainen

Tänä kesänä kokeiltu sokerivaahtototorjunta näyttää hävittävän ainakin osan rikkakasveista. Käsittely on kuitenkin toistettava kolmeen kertaan kasvukauden aikana.

Menetelmää voi käyttää lähinnä hyvällä säällä, koska voimakas sade, kylmä ilma ja kova tuuli jäähdyttävät liian nopeasti veden ja siitä häviää lämpöteho.

– Vaahto ei tahmaa ja tämä näyttää olevan kiveyksissä hyvä menetelmä. NCC on käyttänyt menetelmää Suomessa nyt ensimmäisen kesän, mutta Tanskassa ja Ruotsissa tätä on käytetty yli 10 vuotta, kertoo Heikki Parviainen.

Keijo Jolkkonen arvioi uutta torjuntamenetelmää turvalliseksi ja ihmisystävälliseksi.

– Sehän meille riittää ja siitä on hyötyä, joten tämä ihan hyvä asia, miettii Jolkkonen uimareissullaan.

Sokerivaahto on luonnonmukainen torjuntakeino.
Sokerivaahto on luonnonmukainen torjuntakeino.Matti Myller / Yle