Väitöstutkimus: Vähäinenkin liikunta ja kevyempi ruoka parantavat unettomuutta

Vähäinenkin liikunnan lisääminen yhdessä tyydyttyneiden rasvojen käytön vähentämisen kanssa parantavat tuoreen väitöstutkimuksen mukaan unen saantia. Xiao Tan tutki kroonista unettomuutta potevia ylipainoisia miehiä. Tanin mukaan vähäinen vapaa-ajan liikunta sekä suuri tyydyttyneiden rasvahappojen määrä ovat yhteydessä kroonisiin unettomuusoireisiin.

tiede
Mies sängyssä.
Väitöstutkija Xiao Tanin mukaan esimerkiksi kolme kertaa sauvakävelyä viikossa auttaa unensaantia.Arja Lento / Yle

Huono unen laatu on yleinen ongelma. Tutkimusten mukaan Suomessa jopa 28 prosenttiin sairauspoissaoloista liittyy univaikeuksia.

Krooninen unettomuus on yleisin uniongelma. Nykyisten unettomuuden hoitokeinojen käyttöä rajoittavat kuitenkin lääkehoitojen sivuvaikutukset ja kognitiivisten käyttäytymishoitojen kalleus. Tarvitaankin vaihtoehtoisia hoitokeinoja.

Xiao Tan väittelee 2.9.2016.
Xiao Tan väittelee 2.9.2016.Long Li

Unettomuuden oireet liittyvät usein ylipainoon. Tan osoittaa Jyväskylän yliopiston liikuntalääketieteen väitöskirjatutkimuksessaan, että elintapatekijät, kuten liikkumattomuus ja epätasapainoinen ruokavalio ovat yhteydessä unettomuuteen ja ylipainoon.

Väitöskirjassa tutkittiin käyttäytymistekijöitä, jotka liittyvät krooniseen unettomuuteen ylipainoisilla ja liikalihavilla miehillä.

Lisäksi tutkimuksessa testattiin kuuden kuukauden pituisen, yksilöllisen aerobisen harjoitusohjelman tai dieetin vaikutuksia uneen.

– Selvisi, että liikunnan lisääminen eli keskimäärin kolme kertaa aerobista liikuntaa viikossa, esimerkiksi sauvakävelyä, auttoi parantamaan unta. Samoin dieetin muutos, eli pienempi kokonaisenergiansaanti ja tyydyttyneiden rasvojen vähentäminen ruokavaliossa, johti samaan tulokseen, Tan kertoo.

Tanin väitöstutkimuksen kohteena oli 211 suomalaista miestä iältään 30-65 vuotta.

Xiao Tan on valmistunut terveystieteiden maisteriksi Jyväskylän yliopistosta vuonna 2012. Hän on työskennellyt tutkijana Jyväskylän yliopistossa vuosina 2012–2015 ja vieraileva tutkijana Helsingin uniklinikassa vuosina 2015-2016. Väitöstutkimusta ovat rahoittaneet Juho Vainion Säätiö sekä Suomen Kulttuurirahasto.