Työtön: Uskon poliitikkojen tarkoittavan hyvää – kepin lisääminen ei auta

Vuoden töitä hakenut Kaisa Heikkilä pelkää, että työttömyyskeskustelussa työtä hakevat ihmiset jäävät rakennepuheen jalkoihin. Hän toivoo muutosta työttömyyteen kohdistuvaan asenneilmapiiriin.

A-studio
Kaisa Heikkilä
Kaisa HeikkiläYle

Keskiviikon A-studiossa vieraillut työtön Kaisa Heikkilä kertoi, että häneltä on mennyt paljon energiaa toivon ylläpitämiseen.

– Alussa ajattelin, että kyllä tästä mennään, mutta sitten kun kuukausi toisensa jälkeen ei pääse edes haastatteluun asti, niin toivon ylläpitämiseen menee hirveästi energiaa.

Hänen mukaansa yleinen suhtautuminen työttömiin syö jaksamista turhan päiten. Hän uskoo poliitikkojen tarkoittavan työllisyyslääkkeillään hyvää, mutta keskusteluun jää silti katvealueita.

– Tässä puhutaan asiakokonaisuuksilla ja unohdetaan se, että siellä on ihmisiä. He etsivät töitä kovasti ja eivätkä kehtaa puhua asiasta ääneen, koska se hävettää niin paljon. Meillä on tällainen ilmapiiri. Tämä on erittäin surullista.

Pakoon ilmapiiriä

Hän kertoi paenneensa Suomen lannistavaa ilmapiiriä töihin Uuteen Seelantiin ja tehneensä siellä päätöksen, ettei aio enää lannistua.

– Se ei saisi lannistaa ketään muutakaan työtöntä.

– Sen voin sanoa, että kepin lisääminen ei auta. Esimerkiksi korkeasti koulutettuja työttömiä kannattaisi ottaa mukaan keskusteluun reippaasti miettimään sitä, että kun meillä on osaamista, mitä sillä aletaan tehdä.

Hänen mukaansa nuoret kokevat itsensä petetyiksi, koska heille on luvattu, että koulutuksella pääsee pitkälle, mutta lupaus uhkaa jäädä lunastamatta.

– En tiedä, mitä on aikanaan ajateltu, kun on otettu tavoitteeksi, että meidän nuorisomme on korkeakoulutettua. Nythän on se tilanne, että luvattuja työpaikkoja ei vapaudukaan suurten ikäluokkien jäädessä eläkkeelle.

Toivomus päättäjille

Heikkilällä on selkeä viesti työelämässä ja päättävässä asemassa oleville.

– Toivoisin, että ymmärtäisitte tunnekokemuksen. Ei voida puhua, että pitkäaikaistyölttömät eivät tule enää työllistymään. Sellaista viestiä ei saa antaa.

– Ehkä vähemmän aikaa voitaisiin käyttää siihen, mikä hallitus on saanut mitäkin aikaiseksi, ja pyrkiä keksimään yhdessä ratkaisua.

Pallo jäi keskiviikon lähetyksessä myös vierailleille Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinteelle, perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Sampo Terholle ja kokoomuksen varapuheenjohtaja Antti Häkkäselle.

Lisätty 1.9.2016 klo 14.32: Kaisa Heikkilä kertoo paenneensa Suomen lannistavaa ilmapiiriä *töihin *Uuteen Seelantiin ja tehneensä siellä päätöksen, ettei aio enää lannistua.