1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Trump: Puhuimme muurista, mutta emme sen maksamisesta

Yhdysvaltain republikaanien presidenttiehdokas Donald Trump on tavannut Meksikon presidentin Enrique Peña Nieton.

Ulkomaat
Meksikon presidentti Enrique Pena Nieto (L) ja Yhdysvaltain republikaanien presidenttiehdokas Donald Trump tapasivat Mexico Cityssä, Meksikossa 31. elokuuta 2016. EPA / JORGE NUNEZ
Meksikon presidentti Enrique Pena Nieto ja Yhdysvaltain republikaanien presidenttiehdokas Donald Trump tapasivat Mexico Cityssä keskiviikkona.EPA/JORGE NUNEZ

Yhdysvaltain republikaanien presidenttiehdokas Donald Trump kertoo keskustelleensa maiden väliin rakennettavasta muurista Meksikon presidentin Enrique Peña Nieton kanssa.

– Keskustelimme muurista, mutta emme sen kustannusten maksamisesta, Trump sanoi.

Trum sanoo kertoneensa Nietolle, että jokaisella suvereenilla maalla on oikeus rakentaa muuri ja Meksikon on kunnioitettava tätä rakennusoikeutta.

Donald Trump kommentoi tapaamistaan Nieton kanssa keskiviikkona Meksikon matkallaan.

Meksikon presidentti Enrique Peña Nieto on kommentoinut, ettei maa maksa mahdollisen muurin kustannuksia.

Meksikolaiset ovat vihaisia maansa presidentin nöyryyttävästä tapaamisesta. Erityisen loukkaavana meksikolaiset pitivät Trumpin halua jatkaa muuripuheita presidentin kanssa järjestetyssä tiedotustilaisuudessa.

Presidentti Nieto sanoi, että meksikolaiset olisivat halunneet vaatia Trumpilta anteeksipyyntöä. Monet meksikolaiset ovat olleet pettyneitä siitä, että Trump oli lainkaan kutsuttu vierailulle. He kritisoivat sitä, että hänelle annetaan lämmin vastaanotto ja häntä käsitellään silkkihansikkain.

Presidentti Nieto on kutsunut molemmat presidenttiehdokkaat vierailulle, mutta Trump noudatti kutsua ensin.

– Kutsuin molemmat ehdokkaat, koska uskon vuoropuhelun edistävän Meksikon etuja ja ennen kaikkea suojelevan meksikolaisia kaikkialla, presidentti perusteli. Meksikon historiallinen kultainen sääntö on välttää erimielisyyksiä Yhdysvaltain kanssa.

Trumpin puheet ovat suututtaneet meksikolaisia jo aiemmin.

– Trump ei ole tervetullut Meksikoon, ei minun eikä 130 miljoonan meksikolaisen mielestä, kommentoi maan entinen presidentti Vicente Fox helmikuussa, kun Trump mainitsi ensimmäisen kerran televisiopuheessaan rajamuurista.

Fox oli Meksikon presidenttinä vuosina 2000–2006.

Trumpin vastaehdokas demokraattien Hillary Clinton twiittaa Trumpin epäonnistuneen ensimmäisessä esiintymisessään ulkomailla.

– Diplomatia ei ole niin helppoa kuin miltä se vaikuttaa, Clinton toteaa.

Puuttuuko sisältö?

Ylen artikkeleiden yhteydessä voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkistamalla evästeasetuksesi alta olevasta linkistä voit vaikuttaa näkemääsi sisältöön sivuillamme.

Katso sisältö Twitterissä

Lähteet: Reuters, AFP, AP

Lue seuraavaksi