Levottomuuksia Gabonissa vaalituloksen jälkeen

Mielenosoittajat ovat ottaneet yhteen poliisin kanssa Gabonissa. Osa presidentin uudelleen valinnasta tyytymättömistä mielenosoittajista muun muassa sytytti tulipalon maan parlamentissa.

Ulkomaat
Gabonin presdentti Ali Bongo Ondimba.
Gabonin presdentti Ali Bongo Ondimba.Yoan Valat / EPA

Gabonissa mielenosoittajat vastustivat keskiviikkona presidentiksi uudelleen valitun Ali Bongon valintaa. He väittivät tärkeimmän vastustajan Jean Pingin voittaneen vaalit.

Sisäministeriön julkaisemien tulosten mukaan Bongo sai 49,80 prosenttia äänistä. Pingin äänisaalis oli 48,23 prosenttia. Pingin kannattajat väittävät vaaleja vilpillisiksi. Gabonin sisäministeriö puolestaan syyttää Pingiä maan epävakauttamisesta.

Pian tulosten julkistamisen jälkeen valtion televisiossa, alkoi levottomuudet maan pääkaupungissa Librevillessä. Mellakkapoliisi ampui kyynelkaasua yhteenotoissa opposition kannattajia vastaan. Poliisi ja sotilaat ovat asettuneet tärkeimpiin risteyksiin ja huoltoasemille.

Mielenosoittajat sytyttivät tulen Gabonin parlamenttirakennukseen myöhään iltapäivällä.

– Mielenosoittajat tulivat takaapäin ja sytyttivät rakennuksen tuleen. Osa rakennuksesta on tulessa, sanoi silminnäkijä uutistoimisto Reutersille, mutta pyysi, ettei hänen nimeään mainita peläten kostoa.

– Palomiehet yrittivät sammuttaa rakennuksen, mutta liekit olivat edelleen yöllä näkyvissä jo kaukaa, hän sanoi.

Mielenlimauksiin osallistui tuhansia ihmisiä ja joukossa oli paljon nuoria, kertoo BBC (siirryt toiseen palveluun). Silminnäkijäöiden mukaan kaduilla on savuavia renkaiden jäänteitä.

Useat pääkaupungin asukkaat sanoivat, ettei sosiaalinen media, kuten Facebook ja Twitter, enää toimi.

Gabon turvallisuusjoukot yrittivät tyynnyttää opposition aloittaman mielenosituksen varhain torstai-aamuna. Useita ihmisiä on loukkaantunut.

– Kyseessä oli tasavaltalaiskaarti, joka hyökkäsi yöllä. He pommittivat helikoptereista ja hyökkäsivät sitten maitse. 19 ihmistä loukkaantui, osa heistä vakavasti, sanoi vaalit hävinnyt vastaehdokas Jean Ping.

Yhdysvallat on huolissaan Gabonin tilanteesta

Yhdysvallat on ilmaissut syvän huolensa Gabonin kiistanalaisista vaaleista. Yhdysvaltojen suurlähetystön mukaan vaaleissa on ilmennyt väärinkäytöksiä. Yhdysvallat vaatii yksittäisten äänestyspaikkojen tulosten julkistamista.

– Vaalit uskottavasti heijastaa kansan tahtoa, sanoi Yhdysvaltain ulkoministeriön tiedottaja John Kirby. Samalla hän kehotti maan turvallisuusjoukkoja kunnioittamaan kansalaisten oikeuksia ja mielenosoittajia pysymään rauhallisina.

Myös Euroopan unionin tarkkailijat ovat arvostelleet vaaleja "läpinäkyvyyden puutteesta".

Lähteet: AFP, Reuters

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus