Gabonissa poliisi rynnäköi opposition päämajaan

Gabonissa puhkesi väkivaltaisuuksia kiisteltyjen presidentinvaalien jälkeen. Oppositiojohtaja Jean Pingin mukaan kaksi ihmistä on kuollut poliisin ja presidentinkaartin hyökkäyksessä oppositiopuolueen päämajaan.

Ulkomaat
Gabonin presdentti Ali Bongo Ondimba.
Gabonin presdentti Ali Bongo Ondimba.Yoan Valat / EPA

Keskiafrikkalaisessa Gabonissa turvallisuusjoukot ovat yön aikana yrittäneet vallata oppositiopuolueen päämajan pääkaupungissa Librevillessä. Atlantin rannikolla sijaitsevassa Gabonissa puhkesi eilen keskiviikkona levottomuuksia, kun oppositio kiisti istuvan presidentin Ali Bongo Ondimban voiton presidentinvaaleissa.

Oppositiojohtaja Jean Pingin mukaan kaksi ihmistä kuoli ja useita loukkaantui, kun presidentinkaarti ja poliisi hyökkäsivät oppositiopuolueen päämajaan Librevillessä. Ping sanoo voittaneensa presidentinvaalit ja vaatii kansainvälistä apua väestön suojelemiseksi.

Eri puolilta pääkaupunkia kuultiin tulitusta, kun Bongon hallintoa vastustavat mielenosoittajat ovat ottaneet yhteen turvallisuusjoukkojen kanssa. Mellakoitsijat sytyttivät keskiviikkona maan parlamenttirakennuksen tuleen.

Gabonin vaalilautakunnan mukaan presidentti Ali Bongo voitti 49,8 prosentin ääniosuudella, kun opposition Ping sai 48,23 prosenttia äänistä.

Presidentti Ali Bongo nousi valtaan väkivaltaisuuksien leimaamissa vaaleissa vuonna 2009, kun hänen isänsä Omar Bongo oli kuollut. Omar Bongo hallitsi Gabonia 41 vuotta.

Gabonin öljytuloista huolimatta arviolta kolmannes maan väestöstä elää köyhyydessä.

Lähteet: AFP, Reuters