Afrikan talous kasvaa kohisten – suomalainen vienti vielä lapsenkengissä

Afrikan markkinoilla menestyisivät alalla toimivien mukaan koulutus-, it ja cleantech - sekä energia- ja terveyssektorit. Luotettavan kumppanin valinta on ensiarvoisen tärkeää korruption välttämiseksi.

Kotimaa
Suvi Ify ja Satu Järvinen.
Suomen ja Afrikan maiden välinen talousyhteistyö on hyvin pientä - paljon pienempää kuin esimerkiksi Ruotsin ja Tanskan. Millaista yhteistyötä Suomi voisi Afrikan maiden kanssa tehdä? Siitä keskustelivat operatiivinen johtaja Suvi Ifyja oppimispalvelujen johtaja Satu Järvinen.

Afrikka tarjoaisi kaupantekoon valtaisat markkinat, mutta vienti Suomesta on vielä pientä. Alalla toimivien mukaan suomalaiset yritykset ovat hyvin riskitietoisia. Lisäksi etäisyys Afrikkaan on pitkä ja kustannukset nousevat luonnollisesti korkeiksi. Esimerkiksi Ruotsi ja Tanska tekevät paljon Suomea enemmän talousyhteistyötä Afrikan maiden kanssa.

– Meidän mielestämme yksi tärkeä syy on se, että Afrikka-tietoisuutta on vähän Suomessa. Haluamme kasvattaa tietoisuutta, sanoo operatiivinen johtaja Suvi Ify vienninedistämiseen keskittyvästä Springboard Oy:stä.

Ifyn mukaan Suomessa on tietotaitoa useilla sellaisilla aloilla, joilla on Afrikassa aukkoja.

– Näitä ovat muun muassa koulutus-, it ja cleantech - sekä energia- ja terveyssektorit. Näitä aloja kannattaa lähteä viemään Afrikkaan ja räätälöimään ne markkinoille sopiviksi.

Ify on järjestämässä tapahtumaa, jossa tuodaan yhteen suomalaiset ja afrikkalaiset yritykset. Tarkoituksena on levittää laajemmin ajankohtaista tietoa markkinoista ja tuoda yritykset yhteen mahdollisten kumppanuuksien luomiseksi.

Koulutukseen uusia ratkaisuja

Oppimispalvelujen johtaja Satu Järvinen KOULU Group Oy:stä laittaisi viennin vähyyden osittain kulttuurin piikkiin. Hänen mukaansa meillä olisi peiliin katsomisenkin paikka.

– Meillä on ehkä sellaista traditiota täällä, että ajatellaan hyvän tuotteen myyvän itse itsensä. Sieltä Afrikasta pitää lähteä hakemaan kauppaa, kukaan ei osta meiltä automaattisesti, vaikka meillä onkin maailman parhaat jutut, Järvinen sanoo.

Hänen mukaansa suomalaisella koulujärjestelmällä olisi paljon annettavaa, mutta Afrikan markkinoille pitää miettiä uudenlaisia ratkaisuja.

– Meillä on Norsunluurannikolla kumppani, jonka kanssa mietitään digitaalista koulua.

Nettiyhteys kännyköillä

Ifyn mukaan Afrikassa on tyypillistä se, ettei kotikoneita omisteta, vaan yhteys internetiin luodaan kännyköillä.

Kaikenlaiset sovellukset ovat nousussa Afrikassa. Ifyn mukaan esimerkiksi rahansiirtopalvelut ovat helposti nousuun lähteviä sovelluksia.

– Näissä on Suomessa paljon tietotaitoa.

Korruptio rehottaa monissa Afrikan maissa. Oppimispalvelujen johtaja Järvinen korostaa, että oikeanlaisten kumppanien valinta on keskeistä korruption välttämiseksi.

– On myös paljon tahoja, jotka haluavat toimia puhtaasti. Kaikki Afrikan maat eivät ole hirvittävän korruptoituneita. Itse pitää katsoa, miten toimii ja suhteet ovat äärimmäisen tärkeitä. Suhteiden luomiseen pitää käyttää aikaa.