Maahanmuuttovirasto purkaa mittavaa turvapaikkajonoa – 2015 tulleille päätös vuoden loppuun mennessä

Vastaanottokeskusten ja niissä olevien paikkojen määrä vähenee syksyllä edelleen. Maahanmuuttovirastolla on kuitenkin jatkuva valmius avata lisäpaikkoja, jos turvapaikanhakijamäärä kääntyy nousuun.

Kotimaa
Vuorannan vastaanottokeskus Vuosaaressa.
Sasha Silvala / Yle

Maahanmuuttovirasto on tehnyt elokuun loppuun mennessä turvapaikkapäätöksen noin 25 000:lle vuosina 2015 ja 2016 Suomeen tulleelle turvapaikanhakijalle.

Päätöstä odottaa vastaanottokeskuksissa vielä noin 14 000 turvapaikanhakijaa. Heistä noin 2 500 on lapsia, jotka ovat hakeneet turvapaikkaa vanhempiensa mukana ja joiden hakemukset ratkaistaan usein puhuttelematta, vanhempien hakemusten ohessa.

– Joitakin yksittäistapauksia lukuun ottamatta uskomme, että vuonna 2015 tulleille saadaan tehtyä päätös vuoden loppuun mennessä, Maahanmuuttoviraston turvapaikkayksikön johtaja Esko Repo sanoo.

Vuonna 2015 turvapaikanhakijoita tuli kaikkiaan 32 476. Tänä vuonna elokuun loppuun mennessä turvapaikanhakijoita on tullut noin 4 200. Eniten turvapaikanhakijoita tuli viime vuonna ja tulee edelleen Irakista. Irakilaisia hakijoita tuli viime vuonna yli 21 000 ja tänä vuonna noin 900. Seuraavaksi eniten turvapaikanhakijoita on tullut aiempien vuosien tapaan Afganistanista, Somaliasta ja Syyriasta.

Viime viikkoina syyrialaisten osuus on korostunut, koska Suomeen on tehty useita EU:n sisäisiä siirtoja. Myös turkkilaisten turvapaikanhakijoiden määrä on elokuussa ollut hieman nousussa, mahdollisesti Turkin poliittisen tilanteen seurauksena. Elokuussa on tullut 22 turvapaikanhakijaa Turkista, kun koko vuonna heitä on tullut yhteensä 56.

Vastaanottokeskuksia lopetettu

Viime ja tänä vuonna kielteisen turvapaikkapäätöksen on saanut noin 9 000 ja myönteisen noin 6 000 hakijaa. Hakemuksia on rauennut lähes 7 000, eli hakija on joko jättänyt prosessin kesken tai hänestä ei ole kuultu kahteen kuukauteen. Jälkimmäisessä tapauksessa yleinen arvio on, että turvapaikanhakija on jatkanut muualle Eurooppaan.

Noin 3 000 hakemusta on jätetty tutkimatta siksi, että ne ovat kuuluneet toisen EU-valtion ratkaistavaksi.

Vuonna 2016 vastaanottokeskuksia on lopetettu ja majoituskapasiteettia vähennetty sen mukaan, kun turvapaikanhakijoille on tehty päätöksiä ja hakijat ovat joko siirtyneet kuntiin tai lähteneet maasta.

Vastaanottokeskusten ja niissä olevien paikkojen määrä vähenee syksyllä edelleen. Maahanmuuttovirastolla on kuitenkin jatkuva valmius avata lisäpaikkoja, jos turvapaikanhakijamäärä kääntyy nousuun.

Sisäministeriön ennuste sekä vuodelle 2016 että 2017 on edelleen noin 10 000 hakijaa vuodessa.