Miten sinulta sujuisi PISA? Tehtäviä voi testata verkossa

Suomalaisten PISA-tulokset notkahtivat viimeksi. Uusimmat tulokset tulevat joulukuussa, mutta nyt voi saada maistiaisia kysymyksista - ja testata samalla omaa osaamistaan.

Kotimaa
Suomalaisten Pisa-tutkimuksia esittävä kuvaaja.
Simo Pitkänen / Yle

Miksi on tärkeää, että silmän linssi voi muuttaa muotoaan? Miksi mehiläisten katoaminen saattaa johtaa lintukannan pienenemiseen? Miksi maan pinnalle yltävän Auringon säteilyn määrä muuttuu tulivuorenpurkauksen jälkeen?

Muun muassa tällaisia kysymyksiä 9-luokkalaiset saivat eteensä viime vuoden PISA-tutkimuksessa. Jyväskylän yliopiston Koulutuksen tutkimuslaitos on laittanut verkkoon (siirryt toiseen palveluun) muutamia tehtäviä viime vuoden PISAsta.

– Esimerkkitehtävien julkistamisella halutaan antaa käsitys siitä, millaisia maailman kuuluisimman osaamistutkimuksen tehtävät ovat, toteaa PISAn luonnontieteiden osuudesta vastaava tutkija Jouni Vettenranta.

PISA-tutkimuksessa julkinen huomio on kohdistunut lähinnä maiden paremmuusjärjestykseen. Koulutuksen tutkimuslaitos muistuttaa, että PISAn tarkoituksena on koulutuksen ja opetuksen kehittäminen.

PISAn tarkoituksena on kertoa luotettavasti ja vertailukelpoisesti oppilaiden osaamisesta ja siihen vaikuttavista tekijöistä perusopintojen päättövaiheessa.

Viime vuoden PISA-tulokset julkistetaan joulukuussa. Tutkimuksessa mitataan lukutaitoa sekä matematiikan ja luonnontieteiden osaamista. Tutkimus tehdään kolmen vuoden välein.