1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Zikavirus uhkaa levitä Kaakkois-Aasiassa – Malesiassa tartuntaepäily

Malesiassa on havaittu ensimmäinen zikavirusepäily. 58-vuotiaan naisen epäillään saaneen viruksen Singaporessa, jossa zikatartuntojen määrä on noussut yli sataan.

Hyttysten levittämää zikavirusta yritetään torjua Singaporessa. Kuva: Wallace Woon / EPA

Kaakkoisaasialainen Malesia on raportoinut ensimmäisestä zikavirusepäilystä maassa. 58-vuotiaan naisen epäillään saaneen zikavirustartunnan Singaporessa, jossa hän oli elokuun lopulla vierailulla tyttärensä luona. Naisen tyttärellä on myös todettu zikavirustartunta.

Indonesia ja Malesia ovat tehostaneet Singaporesta saapuvien matkaajien valvontaa. Useat maat ovat kehottaneet raskaana olevia naisia välttämään matkustamista Singaporeen.

Singaporessa on keskiviikkoon mennessä vahvistettu jo 115 zikavirustartuntaa. Monet tartunnan saaneista ovat ulkomaalaisia.

Tartunnan saaneiden joukossa on ainakin 21 kiinalaista, 13 intialaista, 6 bangladeshilaista, 5 malesialaista ja yksi indonesialainen. Singaporessa työskentelee paljon rakennustyöläisiä alueen maista.

Zikavirus on levinnyt Etelä- ja Pohjois-Amerikassa ja Karibianmeren alueella. Yhdysvaltain tartuntatautivirasto sanoi aiemmin, että Singapore on ainoa Aasian maa, jossa on aktiivinen zikaviruksen tartuntavaara.

Jo 67 maassa tavattu zikavirus aiheuttaa useimmille ihmisille melko lieviä oireita kuten kuumetta ja ihottumaa, mutta se on vaarallinen raskauden aikana, sillä virus voi aiheuttaa sikiölle mikrokefaliana eli pienipäisyytenä tunnetun vakavan kehityshäiriön.

Zikavirusta levittävät useimmiten hyttyset, mutta virus voi levitä myös ihmisten kesken sukupuoliyhteydessä.