Vähävarainen lapsi voi saada tukea harrastuksiinsa – summat vaihtelevat

Vaikka moni urheiluseura ja taideoppilaitos tukee varattomien lasten harrastamista, silti tuen tarve on kasvussa. Etenkin tavallisissa harrasteryhmissä liikkuvat lapset kaipaavat rahallista tukea, muun maussa varusteisiin, kausimaksuihin tai turnauskuluihin. Kilpaurheilun parissa avustustarve ei ole yhtä suuri.

Kuvataidekoulutus
Tornion Salibandyseuran junioreiden harjoitus käynnissä.
Heidi Hannukainen / Yle

Useat alueen urheiluseuroista pystyvät jotenkin tukemaan vähävaraisten lasten ja nuorten harrastamista, mutta tukisummat vaihtelevat suuresti.

Anteliaimmin urheiluseuroista junioreita avustaa muun muassa jääkiekkoseura Kokkolan Hermes. Tukirahastosta myönnetään avustuksia sadasta aina viiteen sataan euroon noin kymmenelle pelaajalle kaudessa.

Pahin vaihtoehto on se, että lajin harrastaminen loppuu kalleuden takia, siksi tukea tarvitaan.

Kokkolan Hermeksen hallituksen jäsen Tapani Mustonen

Jääkiekkoseura Hermeksen pelaajille on tarjolla kaksi eri tukirahastoa. Vähävarainen nuori voi saada avustusta Jääkiekkoliiton kautta sekä seuran omasta rahastosta. Kausimaksu 12-vuotiaalle kiekkoilijalle on noin 500-800 euroa. Kausimaksun lisäksi perheen pitää kustantaa vielä turnausmaksut.

– Pahin vaihtoehto on se, että lajin harrastaminen loppuu kalleuden takia, siksi tukea tarvitaan. Harvoin lopetetaan rahan vuoksi, mutta jos niin tapahtuu, ei sitä ainakaan kerrota. Käytettyjen varusteiden hankinta on yksi tapa säästää, sanoo Kokkolan Hermeksen hallituksen jäsen Tapani Mustonen.

Kokkolalaiselta jalkapalloseura GBK:lta liikenee parinsadan avustus ja Pietarsaaren Jarolta hieman alle sadan. Seurat kykenevät tukemaan muutamia pelaajin kauden aikana.

GBK:n junioriosaston vastaavan Janne Harjun mukaan avustuksia on kyselty viime vuosina enemmän. Seura perustikin tukirahaston vuoden 2015 alussa.

– Heti kun näistä asioista tiedotetaan, niin kyselyitä alkaa tulla. Selvästi useampikin perhe rahallista apua tarvitsisi, kertoo Harju.

Vapaaoppilaspaikoillekin lisätarvetta

Myös alueen musiikki- ja kuvataideopinahjot ovat avustaneet jo kymmeniä vuosia vähävaraisia perheitä. Sekä Keski-Pohjanmaan konservatoriolla että Lasten ja nuorten kuvataidekoulussa Kokkolassa voi hakea vapaaoppilaspaikkaa, jossa osa tai koko kausimaksu korvataan. Molemmissa oppilaitoksissa vapaaoppilaspaikka myönnetään hakemusten perusteella noin kymmenelle prosentille oppilaspaikoista.

Monille vapaaoppilaspaikka on ainoa väylä harrastukseen.

Kokkolan kuvataidekoulun rehtori Aija Isosaari

Konservatoriolla vapaaoppilaspaikan on saanut joka vuosi noin 70 lasta, kuvataidekoulussa nelisenkymmentä. Rehtori Aija Isosaaren mukaan hakemusten määrä kasvaa joka vuosi hieman.

– Monille vapaaoppilaspaikka on ainoa väylä harrastukseen, sanoo hakemuksia vuosittain käsittelevä Kokkolan kuvataidekoulun rehtori Isosaari.

Musiikin perusopetuksessa lukukausimaksu on noin 340 euroa. Kuvataidekoulussa kausi maksaa reilusta 100 eurosta 175 euroon riippuen viikkotuntien määrästä.

Lisäksi Pelastakaa Lapset yhdistys jakaa alueille tukea vähävaraista perheiden avuksi. Rahat on tarkoitettu lähinnä syrjäytymisvaarassa oleville nuorille.