Kristillidemokraattien Essayah: Ansiosidonnaista ei saa leikata

Kristillidemokraatit vastustaa ansiosidonnaisen työttömyysturvan porrastamista keston mukaan. Puolueen puheenjohtaja Sari Essayah käyttäisi ansiosidonnaista starttirahana tai palkkatukena yritykselle, joka ottaa työttömän töihin.

politiikka
Sari Essayah Kotkan torilla torstaina.
Sari Essayah Kotkan torilla torstaina.Yle

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah ei innostu ansiosidonnaisen porrastamisesta sen kestoon mukaan. Tuen leikkaus on ollut esillä hallituksen budjettiriihessä. Kristillisdemokraattien kesäkokous on koolla torstaina Kotkassa.

Essayah muistutti hallitusta kristillisdemokraattien mallista. Siinä käytettäisiin työttömyystukea työttömien aktivointiin.

– Me ehdotamme, että jo ensi vuonna sallittaisiin sadan viimeisen ansiosidonnaisen päivän käyttäminen palkkatukeen tai vaihtoehtoisesti starttirahana oman yrityksen käynnistämiseen.

Essayahin mukaan ansiosidonnaisen lyhentäminen porrastamalla ei toimi työllistymisen kannusteena vaikeilla työttömyysalueilla.

Hän muistutti, että työttömyysturvan 300 euron suojaosa luotiin viime kaudella kristillisdemokraattien aloitteesta. Työtön voi tienata nykyään 300 euroa kuukaudessa ilman, että se vähentää työttömyystukea.

Kristillisdemokraatit kannattaa kannustavaa perusturvaa. Mallissa työnteko olisi aina kannattavaa.

– Kannustava perusturva on sovellutus Iso-Britanniassa käytössä olleesta ja laajennettavasta Universal Credit –mallista. Se sovittaa yhteen sosiaaliturvan ja palkan, purkaa viiveet maksatuksissa ja tekee lyhytaikaisen ja matalapalkkaisemmankin työn vastaanottamisen kannattavaksi.

Essayah ihmettelee hallituksen hätiköintiä perusturvakokeilussa. Kristillisdemokraattien malli vaatisi tulorekisterin perustamista ja sitä ei tässä aikataulussa kyetty saamaan aikaiseksi. Essayah ehdotti Kotkassa, että perusturvakokeilu pohjustettaisiin paremmin ja siirrettäisiin parilla vuodella eteenpäin.