Hyppää sisältöön

Helsingin sarjakuvafestareilla on sankareita Nicki Minaj -hiirestä Aku Ankkaan

Tykkäätkö sarjakuvista? Jos vastaat kyllä, viikonloppuna kannattaa käydä sarjisostoksilla Kansalaistorilla, kuuntelemassa festivaalimusaa klubeilla tai käydä sarjakuva-aiheisissa näyttelyissä. Helsingin sarjakuvafestivaalien teema on tänä vuonna hip hop.

Helsingin sarjakuvafestivaalit on Pohjoismaiden suurin sarjakuvatapahtuma. Kuva on vuonna 2015 järjestetyiltä festivaaleilta. Kuva: Suomen sarjakuvaseura

Festareiden hip hop -teema näkyy muun muassa siinä, että sen kunniavieraaksi kutusttu on yhdysvaltalainen Ed Piskor, joka on noussut kuuluisuuteen 1970- ja 1980-lukujen amerikkalaisen hip hopin syntyä ja historiaa kuvaavista sarjakuvistaan. Piskorin töitä on esillä kulttuurikeskus Stoan näyttelyssä.

Teemaan sopivaksi festivaalikummiksi on kutstuttu rap-artisti Paleface.

– Me haluamme tuoda esille ihmisiä, jotka lukevat sarjakuvia, mutta jotka eivät muuten ole esiintyneet julkisuudessa aiemmin pro sarjakuva -ihmisinä, kertoo Helsingin sarjakuvafestivaalien taiteellinen johtaja Kalle Hakkola.

– Paleface on myös iso Ed Piskor -fani, Hakkola toteaa.

Myös tämän vuoden festivaalitaiteilijan, Kaisa Lekan piirtämissä hiirissä näkyy feastvaalin teema.

– Heti kun kuulin, että festareiden musiikkiteema on hiphop, aloin luonnostella mielessäni Nicki Minaj -hiirtä. Kuuntelen muutenkin paljon räppiä ja katselin koko talven innoissani videoita ja tein listaa mahtavista ja ärsyttävistä artisteista ja bändeistä, jotka voisin piirtää, Leka kertoo.

Leka kommentoi muun muassa politiikkaa ja vammaisuutta omien hiirihahmojensa kautta.

Hevijuusereille ja taviksille

Hakkola lupaa, että Kansalaistorin kojuista löytyy paitsi tarjontaa sarjakuvien hevijuusereille, myös lajiin vähemmän vihkiytymättömille taviksille, joiden sarjakuvatietämys rajoittuu lähinnä Aku Ankkaan.

Kannattaako festivaalille tulla vaikka 10-vuotiaan pojan kanssa etsimään Aksoja?

– Ehdottomasti, Hakkola vastaa.

Helsingin sarjakuvafestivaalit on Pohjoismaiden suurin sarjakuvatapahtuma. Suomen sarjakuvaseura on järjestänyt sen vuodesta 1979 asti.

Suureksi kaupunkitapahtumaksi festarit ovat kasvaneet viimeisten vuosien aikana, kun päätapahtuma on järjestetty ulkona. Viime vuonna tapahtuma houkutteli paikalle noin 24 000 sarjakuvan ystävää.