Koko kaupunki 3D:ksi – uusi malli näyttää, miltä naapuritontille tuleva talo näyttäisi sinun pihaltasi

Vantaa tekee koko kaupungista kolmiulotteista mallia, jota käytetään aluksi apuna omakotitaloalueiden tiivistämisessä. 3D-mallin avulla asukkaat näkevät, miten uudisrakennukset sopivat nykyisten rakennusten keskelle. Kaupunki lupailee tonttinsa lohkoville taloudellista hyötyä eli lisää rakennusoikeutta.

tontit
Vantaa tekee koko kaupungista kolmiulotteisen mallin. Tällaista 3D-mallinnusta kokeiltiin jo viime kesän asuntomessuilla Vantaan Kivistössä. Malliin voi hypätä sisään kuin tietokonepeleissä ja siihen saa kellon avulla myös vuorokauden ajat valoineen ja varjoineen.
Vantaa tekee koko kaupungista kolmiulotteisen mallin. Tällaista 3D-mallinnusta kokeiltiin jo viime kesän asuntomessuilla Vantaan Kivistössä. Malliin voi hypätä sisään kuin tietokonepeleissä ja siihen saa kellon avulla myös vuorokauden ajat valoineen ja varjoineen.Vantaan kaupunki

Vantaa teetätti jo viime vuonna Kivistön asuntomessualueesta kokeilumielessä kolmiulotteisen mallin. Siihen pääsi sisään kävelemään tai vaikka rullaluistelemaan tietokonepeleistä tuttujen avattarien avulla, ja taloista pystyi katsomaan myös ulos. Kellon avulla pystyi säätämään vuorokauden ja vuodenaikaa eli näkemään esimerkiksi sen, mihin naapuritalon varjot ulottuvat.

Nyt Vantaalla tehdään koko kaupungista kolmiulotteista mallia. Sen pohjana on Maanmittauslaitoksen avoin data, johon lisätään kaupungin omat ilmakuvaukset sekä rakennusviraston tonttitiedot.

Vielä nyt talot ovat mallissa mötiköitä eikä kasvillisuutta ole lisätty, mutta lopullisessa mallissa esimerkiksi talojen muodot ja korot ovat parin sentin tarkkuudella oikein.

Vantaan Kivistön asuntomessuilta tehtiin viime kesänä kolmiulotteinen malli, johon pystyi vaikka rullaluistelemaan sisään peleistä tuttujen hahmojen avulla.
Vantaan Kivistön asuntomessuilta tehtiin viime kesänä kolmiulotteinen malli, johon pystyi vaikka rullaluistelemaan sisään peleistä tuttujen hahmojen avulla. Kuva Rubiinikehältä, asuntomessualueen uloimmalta kadulta.Vantaan kaupunki

Koska koko rakennuslupaprosessi on Vantaalla sähköinen, uudet tiedot täydentyvät jatkossa lähes automaattisesti 3D-malliin.

Vantaa on saanut hankkeeseen mukaan myös Pientaloteollisuus ry:n, ja 3D-mallissa onkin jo viiden talotehtaan tuotannossa olevat talomallit. Parilla klikkauksella voi siis kokeilla, sopisiko tietynlainen talopaketti tontille.

Puutarhatonteilla tuhansia rakennuspaikkoja

Kehitteillä olevaa mallia on jo testattu Vapaalan kaupunginosassa. Kymmenen vapaaehtoista tontinomistajaa lähti mukaan etsimään tilaa täydennysrakentamiselle.

– Me testasimme mallia eri rakennustehokkuuksilla ja sovitimme tontille erilaista uutta rakentamista. Kymmenelle tontille mahtuisi entisten lisäksi 19 uutta rakennuspaikkaa, Vantaan rakennusvalvontajohtaja Pekka Virkamäki kertoo.

Virkamäki uskoo kaupungin löytävän vanhoilta asuinalueilta jopa tuhansia uusia rakennuspaikkoja, koska 1960-70 -lukujen puutarhatontit ovat väljiä.

Vantaa tekee koko kaupungista kolmiulotteisen mallin. Kehitteillä olevassa 3D-mallissa nykyiset rakennukset näkyvät vielä möhkälemäisinä. Malliin on jo lisätty viiden eri talotehtaan valmistalomalleja, jollainen näkyy harmaana edessä.
Vantaa tekee koko kaupungista kolmiulotteisen mallin. Kehitteillä olevassa 3D-mallissa nykyiset rakennukset näkyvät vielä möhkälemäisinä. Malliin on jo lisätty viiden eri talotehtaan valmistalomalleja, jollainen näkyy harmaana edessä. Vantaan kaupunki

Lisätuloa tonttinsa lohkoville

Täydennysrakentamiseen suostuvat tontinomistajat hyötyisivät myös taloudellisesti, koska kaupunki lupailee lisää rakennusoikeutta.

Esimerkiksi Vapaalassa Talttakujalla yli tuhannen neliön tontista lohkotulle uudelle tontille voisi kaupungin myöntämän suuremman rakennusoikeuden avulla tehdä sadan neliön talon. Tontin tehokkuusluku on nyt 0.20, kun laskelmassa on käytetty yhtenä vaihtoehtona tehokkuuslukua 0.25.

Rakennusvalvontajohtaja Virkamäen mukaan kaupunkisuunnittelulautakuntaan on tulossa esitys Vapaalan tiivistämisperiaatteista. Niiden mukaan täydennysrakentamisen tehokkuusluku olisi alueella aina 0.25. Päätöksen voisi tehdä virkamies poikkeamispäätöksellä uudiskohteen rakennusluvan hakemisen yhteydessä eikä tarvittaisi aikaa vievää kaavamuutosta.

Vantaallakin rakennetaan nyt kiivaasti. Tänä vuonna elokuuhun mennessä oli myönnetty jo 4 300 asunnolle rakennuslupaa, kun Virkamäen mukaan normaalitahti viimeisen kymmenen vuoden aikana on ollut alle 2 000 asuntoa vuodessa.

Asukas: Säilyttäkää vihreys!

Vapaalassa Talttakujalla asuva Kari Kallio on ollut mukana kokeilussa. Hän pitää hanketta mielenkiintoisena, josta tontinomistaja on saanut paljon tietoa, mutta hän ei aio silti lohkoa tonttiaan.

– Meillä on kolme koiraa, jotka vaativat liikuntaa, joten toistaiseksi en lähde tonttia lohkaisemaan. Mutta on hyvä tietää mahdollisuuksista, jos vaikka lapsenlapset aikanaan haluaisivat asettua tänne, Kari Kallio sanoo.

Kallio toivottaa uudet veronmaksajat tervetulleiksi Vantaalle, mutta toivoo, että vanhoja alueita ei rakennettaisi ihan täyteen, vaan säilytettäisiin myös vihreyttä.

Vapaalan vapaaehtoisille esitellään 3D-mallinnuksen avulla tehtyjä vaihtoehtoja tarkemmin ensi kuussa.

Mallista lupaillaan helppokäyttöistä

Vantaan kolmiulotteista kaupunkia suunnitellaan nettiin vapaasti kaikkien katsottavaksi.

– Ihmiset eivät jaksa asennella mitään lisälaajennuksia omille tietokoneilleen eikä monissa työpaikoissa edes saa asentaa mitään firman koneille, joten 3D-kaupunkimallin pitää toimia hyvin yksinkertaisesti kaikilla koneilla. Varmasti ainakin jokainen alle nelikymppinen osaa käyttää pelihahmoja, joilla ympäristöön voi tutustua tarkemmin, mallia kehittävä arkkitehti Petri Kokko Sova3D-yrityksestä sanoo.

Koska rakennuslupaprosessi hoituu jo nyt Vantaalla täysin sähköisesti, 3D-malli täydentyy jatkossa lähes automaattisesti. Kun talo saa rakennusluvan, sähköiset piirustukset siirtyisivät saman tien 3D-malliin.

– Kaupungilla ei ole mahdollisuuksia panostaa mallin jatkuvaan kehittelyyn kuten pelifirmoilla, vaan kaiken pitää rullata automaattisesti. Myös jo olemassa olevia prosesseja pitää hyödyntää, mallia kehittävä arkkitehti Petri Kokko kertoo.

3D paljastaa rankkasateenkin tuhot

Rakennusvirasto suunnittelee lisäävänsä malliin myös tiedot muun muassa teistä ja putkistoista. Rakennusvalvonnan johtaja Pekka Virkamäki on visioinut 3D-mallille vaikka minkälaista käyttöä.

– Ajatellaan vaikka hulevesiä. Voimme ohjelmallisesti romauttaa malliin vaikka 30 sentin rankkasateen ja katsoa, mihin ne maastossa menevät, miten maa imee tai viemärit hoitavat, Virkamäki sanoo ja jatkaa:

– Tai voimme ensi talvena kuvata lämpökameralla kaikki Vantaan pientaloalueet ja liittää tiedot paikkatiedot avulla oikeaan taloon ja katsoa sitten, minkä talon katto vuotaa lämpöä. Esimerkiksi peruskorjauksen yhteydessä voisimme vaatia myös lämpötaloudellisia korjauksia.

Vantaan malli on herättänyt kiinnostusta muissakin kunnissa. Kaupungissa vierailleita singaporelaisia ja saksalaisia kiinnosti myös avoin data. Koska tieto on avointa, Vantaan 3D-mallin pohjalle – kaduille, toreille ja tonteille – voisi kehitellä vaikka uusia tietokonepelejä.