1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle maailmalla: Moskova

Venäjällä koulunalku on juhlaa – näyttävät kukkakimput ja isot rusetit kuuluvat asiaan

Ensimmäistä koulupäivää juhlitaan Venäjällä ilolla. Eriyisen paljon huomiota saavat osakseen koulunsa aloittavat ekaluokkalaiset. Ylen kirjeenvaihtaja Kerstin Kronvall kävi moskovalaiskoulun juhlassa.

Pienet oppilaat seurasivat keskittyneesti ohjelmaa. Kuva: Kerstin Kronvall / Yle

Oi niiden kukkakimppujen määrää ja rusettien suuruutta!

Syyskuun ensimmäinen on Venäjällä Tiedon päivä. Tänä iloisena juhlapäivänä koulunsa aloittavia lapsia onnitellaan pääsystä opintielle. Tänä vuonna heitä on Venäjällä noin 1,6 miljoonaa.

Kuva: Yle

Koulun pihaan oli piirretty ruudukot ja niihin luokkien numerot. Niitä riitti! Koulu numero 1370 on nimittäin niin iso, että ensimmäisiä luokkia on yhteensä kaksitoista. Kaiken kaikkiaan koulussa on 4 000 oppilasta.

Aamun juhlalliseen ”lineikaan” eli riviin kokoontumiseen oli kutsuttu koulun oppilaista ensimmäisen luokan aloittavien lisäksi viimeisen luokan oppilaat.

Puoli kahdeksalta perheet alkoivat saapua pihaan. Pienet koululaiset kantoivat koulureppujensa lisäksi valtavia, opettajille annettavia kukkakimppuja. Moni vanhemmista ja isovanhemmista näytti jännittävän lastaan enemmän, liikuttuneitakin ilmeitä oli.

Uusi oppilasliike esittäytyi koulun pihalla. Venäjällä käytetään perinteisesti koulupukuja. Joissakin kouluissa ohjeet ovat hyvin tarkat ohjeet ja kaikilla on samanväriset hameet, housut, villapaidat ja pikkutakit. Toisissa asu voi olla vapaamuotoisempi. Valkoinen pusero tytöillä ja samoin valkoinen paita pojilla on edelleen perusvaate. Kuva: Kerstin Kronvall / Yle

Tänä vuonna toimintansa on aloittanutuusi koululaisille tarkoitettu liike. Sen nimi onVenäjän koululaisliike, ja se perustettiin presidentti Vladimir Putinin käskyllä 29. lokakuuta viime vuonna.

Liikkeen tarkoituksena on tukea koululaisten kehitystä sekä kasvattaa heistä isänmaallisia, kertoi liikkeen toiminnasta koulussa numero 1370 vastaava Nadezhda Kuranina. Toiminta on sisällytetty tavallisten oppituntien lisäksi lukuisiin vapaa-ajan kursseihin. Koska asia on uusi, ei kukaan vielä tiedä ihan tarkkaan, miten toiminta muotoutuu.

Liikkeen symboleihin kuuluu kuva, jossa punaiseen suikkaan ja niin ikään punaiseen kaulaliinaan pukeutunut poika soittaa trumpettia, jossa liehuu punainen lippu. Lipussa ja suikassa on keltainen tähtikuvio. Tästä johtuen moni on verrannut uutta liikettä Neuvostoliiton aikaiseen Komsomol-nuorisojärjestöön.

Koulu 1370 kuuluu pilottikouluihin, jossa liikkeen toiminta pääsee alkamaan jo nyt. Siksi koulun alkamisjuhlaan saapuikin liikkeen johtaja, kosmonautti Sergei Rjazanskij, 41.

Hänen esiintymisensä oli odottamattoman vaisu. Vaikutti siltä, etteivät pienet koululaiset ihan sisäistäneet heille esiintyvän miehen viettäneen 166 vuorokautta avaruudessa.

Koulupihalla järjestettyyn ohjelmaan kuului kansallishymnin ja puheiden lisäksi laulua ja tanssia.

Valmistautumista kouluvuoden aloittavaan juhlaan. Kuva: Kerstin Kronvall / Yle

Jos pienet oppilaatkin seurasivat ohjelmanumeroita innokkaasti, niin erityisen innostunut vauhdikkaista esityksistä oli jonkun oppilaan noin 4-vuotias pikkuveli, joka ryntäsi tanssijoiden keskelle ja yritti liikehtiä kuten he. Koulun pihalle kokoontunut väki puhkesi makeaan nauruun, vain pojan isoäiti nolostui ja haki lapsenlapsensa sivuun.

Koulun pihalta opettajat johdattivat oppilaansa rivissä luokkahuoneisiin. Avuksi tulivat myös koulun vanhimmat oppilaat. Jokaista ekaluokkalaista talutti kädestä vanhempi oppilas. Vaikutti siltä, että tämä tuntui kummastakin yhtä juhlalliselta.

**Kouluvuoden aloittava Tiedon päivä **on tunnelmaltaan samalla vakava ja iloinen. Lapsille korostetaan koulutyön tärkeyttä, ja jokainen lupaa opiskella ahkerasti saadakseen hyviä arvosanoja.

Eikä koulutien aloittamisen merkityksen alleviivaaminen jää Venäjällä tähän: Moni koulunsa aloittava saa lahjan ja koulupäivän päätteeksi perheet menevät usein kahvilaan tai ravintolaan.