Elokuu poikkeuksellisen sateinen – Teuvan Kauppilankylässä mitattiin yhden vuorokauden ennätys

Pohjalaismaakunnissa satoi elokuussa varsin runsaasti. Vastaavanlaisia sateita saadaan näillä seuduin elokuussa keskimäärin kerran 30 vuodessa.

Sateinen sää
Vettä pihamalla
Rankkasateet nostivat veden asutuksen keskelle monin paikoin Pohjanmaalla.Yle

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan elokuu oli paikoin poikkeuksellisen sateinen Pohjanmaan maakunnissa sekä Lapissa. Vastaavanlaisia sateita esiintyy näillä alueilla elokuussa keskimäärin kerran 30 vuodessa.

Kuukauden sademäärä oli sateisimmilla alueilla pääosin 100 -150 mm, joka on puolitoista-kaksinkertainen määrä tavanomaiseen verrattuna. Yksittäisistä havaintopisteistä sateisinta oli Mustasaaren Riimalassa, jossa satoi 206,3 millimetriä. Erityisen sateista oli kuukauden puolivälissä, kun 14. päivänä Teuvan Kauppilankylässä satoi vuorokauden aikana 74,7 mm.

Muualla maassa eli lähinnä maan etelä- ja keskiosassa elokuun sademäärä vaihteli 60 ja 120 mm välillä, kuivinta oli Päijät-Hämeessä.

Koko kesä eli kesä-elokuu oli niin ikään ennätyksellisen sateinen Pohjanmaalla, Keski-Pohjanmaalla sekä Lapissa. Sademäärä nousi näillä alueilla yleisesti yli 300 millimetrin ja oli paikoin jopa kaksinkertainen tavanomaiseen nähden.