Oma huvijahti ja Bob Dylanin yksityiskeikka – pikkukunta taikoo uudet asukkaat porhoiksi erikoisella mainostempulla

Pyhtää on pyrkinyt kesän ajan markkinoimaan kuntaa pääkaupunkiseudun asukkaille erikoisen Pyhtäälisä.fi-sivun avulla. Siellä uusille asukkaille on jaettu kuvitteellista Pyhtää-lisää, joka nousee satoihintuhansiin euroihin talosta riippuen.

Kotimaa
Kuvakaappaus pyhtaalisa.fi nettisivulta
Pyhtäälisä.fi -sivustolla voi verrata, millaisen asunnon Pyhtäältä saisi Helsingin hintoihin verrattuna.www.pyhtaalisa.fi

Pyhtää on kunnostautunut viime vuosina erikoisilla markkinointitempauksillaan, kuten kyyditsemällä helsinkiläisiä paikkakunnalle ja myymällä tontteja alennuksella. Viimeksi asukkaita on houkuteltu muuttamaan alueelle Pyhtäälisä-kampanjan avulla.

Pyhtäälisä.fi-sivulla luodaan asukkaalle kuvitteellinen elämä uudessa kotikunnassa. Sivulla esitelllään neljä erihintaista taloa ja verrataan hintaa vastaavien asumusten hintoihin pääkaupunkiseudulla.

Kun taloa klikkaa, laskuri muuttaa hintaeron kuvitteelliseksi Pyhtää-lisäksi. Samalla lukijan eteen rävähtää rahasummalle lukuisia käyttökohteita kuten Bob Dylanin yksityiskeikka, huvijahti tai urheiluauto.

Sivulla on ollut käynnissä myös arvonta, johon osallistuneiden kesken on arvottu Pyhtäältä tontti. Se luovutetaan tänään voittajalle.

Alennusten jälkeen tontteja ei ole vanhalta puolelta enää mennyt kaupaksi.

Janne Kaulio, Pyhtään tekninen johtaja

Tonttien alennusmyyntiä ei toistaiseksi ole luvassa

Tällä hetkellä Pyhtäällä on hieman alle 60 vapaana olevaa tonttia. Alkuvuodesta kauppa on käynyt hyvin.

– Tähän mennessä yli kymmenen tonttia on mennyt, arvioi Pyhtään tekninen johtaja Janne Kaulio.

Teknisen johtajan mukaan yli puolella tonteista on aloitettu myös rakentaminen. Tonttikauppoja tehtiin erityisesti keväällä järjestetyillä tonttien alennusmyynneillä, sen jälkeen kauppa on käynyt vain uusilla alueilla.

– Alennusten jälkeen tontteja ei ole vanhalta puolelta enää mennyt kaupaksi, vahvistaa Kaulio.

Kaulio pitää ongelmallisena, että kiinnostus vanhoja alueita kohtaan hiipuu uudisalueiden kiinnostaessa ensisijaisesti. Vanhempaa tonttikantaa löytyy muun muassa Kokkovuoresta ja Sammalmetsästä. Tonttialea ei olla kuitenkaan toistaiseksi uusimassa.

Ulkopaikkakuntalaisia kiinnostavat erityisesti uutena alueena noussut Siltakylän Sammalkallio sekä Huutjärven Kalarannantien merinäköala-alueet.

Uskon, että teemme entistä tiiviimpää yhteistyötä seudun muiden kuntien kanssa markkinoinnissa.

Olli Nuuttila, Pyhtään kunnanjohtaja

Pyhtäälisän voittajalle luovutetaan tänään tontti

Parin vuoden aktiivista kampanjointia kunnan eteen tullaan kunnanjohtajan mukaan varmasti jatkamaan.

– Uskon, että teemme entistä tiiviimpää yhteistyötä seudun muiden kuntien kanssa markkinoinnissa. Jotain uutta täytyy kuitenkin keksiä, sanoo kunnanjohtaja Olli Nuuttila.

Tonttikauppaan liitttyy määräys, että tontille täytyy rakentaa talo kolmen vuoden sisällä. Rakentamismääräyksestä voidaan kuitenkin tarpeen vaatiessa myös joustaa.

– Olemme varautuneet siihen, jos ostaja ei jostain syystä rakennakaan tontille. Hallitus voi silloin myöntää vapautuksen, sanoo hallintojohtaja Matti Rupponen.

Vuonna 2015 tuli aika paljon takapakkia.

Matti Rupponen, Pyhtään hallintojohtaja

Pyhtään väestökehitys hienoisessa nousussa

Alkuvuoden ajan kunnan väkiluku on noussut muutamalla kymmenellä. Nykyään 5 350 asukkaan paikkakunnan väkimäärässä on ollut heilahtelua saman verran – molempiin suuntiin.

– Vuonna 2015 tuli aika paljon takapakkia, sanoo Rupponen.

Silloin väkimäärä putosi lähes kahdellakymmenellä hengellä. Huippulukemat mitattiin kolme vuotta sitten, jolloin väkiluku oli 5 385.