Vastaanottokeskuspaikat hupenevat alle kolmannekseen ennätysluvuista

Viime vuonna Suomeen saapui yli 30 000 turvapaikanhakijaa. Sisäministeriö ennustaa, että tänä vuonna turvapaikkaa hakee Suomesta 10 000 ihmistä.

Kotimaa
Hennalan vastaanottokeskus Lahdessa.
Mika Moksu / Yle

Turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskusten majoituspaikkoja vähennetään ensi vuonna merkittävästi. Maahanmuuttovirasto päättää syyskuun lopulla, mitkä vastaanottokeskukset suljetaan ensi vuonna.

– Kyseessä on aikamoinen mosaiikki, jota joudutaan harkitsemaan, kuvailee lokakuussa Maahanmuuttoviraston vastaanottoyksikön vs. johtajana aloittava Pekka Nuutinen lakkautuspäätöksiä.

Päätöksissä painavat keskusten sijainnit, niiden turvallisuus ja toiminta.

Grafiikka
Yle Uutisgrafiikka

– On saatava sopiva hinta-laatusuhde, Nuutinen sanoo.

Maahanmuuttovirasto arvioi, että loppuvuodesta paikkoja on jäljellä korkeintaan 17 000. Suurimillaan määrä oli maaliskuussa, jolloin paikkoja oli runsaat 31 000. Tällä hetkellä vastaanottokeskuksissa on kirjoilla 24 000 ihmistä.

Sisäministeriö ennustaa, että turvapaikkaa hakee Suomesta tänä ja ensi vuonna 10 000 ihmistä vuodessa. Maahanmuuttovirasto arvioi, että ensi vuonna vastaanottokeskuspaikkoja on korkeintaan 10 000 turvapaikanhakijalle.

Viime vuonna Suomeen saapui yli 30 000 turvapaikanhakijaa. Vastaanottokeskusten määrää nostettiin muutamassa kuukaudessa 20:stä kahteensataan. Keskuksia on nyt 108. Tänä vuonna turvapaikkaa Suomesta on hakenut 4 200 ihmistä.