Turun lääninvankila myytiin – alueelle asuintaloja

Historiallisesti arvokkaalla Kakolanmäellä sijaitseva Turun lääninvankila alueineen on saatu vihdoin myytyä. Kauppahinta on 10 miljoonaa euroa.

Kotimaa
Turun lääninvankila
Yrjö Hjelt / Yle

Senaatti-kiinteistöt on myynyt Kakolanmäellä sijaitsevan entisen Turun lääninvankilan ja siihen liittyvät tontit. Ostajina ovat Kakola Yhtiöt Oy ja Pohjola Rakennus Oy Länsi-Suomi. Kakola Yhtiöt omistaa jo entuudestaan naapurissa sijaitsevan keskusvankilan alueen.

Kaupan arvo on 10 miljoonaa euroa. Sen myötä 17 000 kerrosneliömetriä Linnankadun suuntaista uudisrakennusoikeutta siirtyy Pohjola Rakennus Oy Länsi-Suomelle. Tontit on kaavoitettu asuinkerrostalojen korttelialueeksi.

Turun lääninvankila siirtyy kokonaisuudessaan Kakola Yhtiöt Oy:lle. Lisäksi se saa reilun 3000 neliön rakennusoikeudet lääninvankilasta keskustaan päin olevalle alueelle.

Alueelle kerrostaloja

Lääninvankilan rakennus on arkkitehtonisesti ja historiallisesti arvokas, ja se on suojeltu. Asemakaavassa lääninvankilan tontin käyttötarkoitus on liike- ja toimistorakennusten korttelialue, jolle saa sijoittaa myös opetus- ja ravintolatiloja sekä erityisasumista.

– Kaupan myötä pystymme palauttamaan vanhat rakennukset uudelleen kukoistukseen, yhdeksi Turun merkittävimmistä nähtävyyksistä, sanoo Kakola Yhtiöiden hallituksen puheenjohtaja, kiinteistöneuvos Olli Ojala.

Järjestely edellyttää vielä luovutuslain mukaisen valtioneuvoston päätöksen.

Alueelle on suunniteltu vajaata kymmentä kerrostaloa. Asuntoja tulisi yhteensä 200–300. Lääninvankila tulee pääasiassa asuinkäyttöön.

– Vielä on auki, kuinka paljon lääninvankilaan tulee asuntoja ja kuinka paljon muuta toimintaa, kertoo Ojala.

Suunnitelmissa on, että työt käynnistyisivät vuoden päästä kesällä.