Raakamaitoa ja luomujauhelihaa – ammattikokki hylkäisi puolivalmisteet kouluruokailussa

Luomukasviskeittoa, kolme erilaista salaattia, pääruoaksi perinteistä jauhelihakastiketta ja oliiviöljyssä paahdettuja perunoita. Jälkiruokana raakamaidosta tehty vanukas ja marjoja. Mikkelin Rantakylän koululla nautittiin erilaista kouluruokaa torstaina.

ilmiöt
Oppilaita annostelemassa jälkiruokaa astioihin.
Maria Bonnor / Yle

Kokki ja ravintoloitsija Ilkka Arvola järjesti mikkeliläisessä Rantakylän koulussa lähiruokatempauksen, jonka tavoitteena oli herättää ihmiset ajattelemaan ruoan arvostusta.

Alusta asti koulun keittiössä valmistetun lounaan oli tarkoitus kiinnittää huomiota kouluruoan laatuun ja alkuperään. Arvolan mielestä kouluruokaan pitäisi panostaa euroja paljon nykyistä enemmän.

– Että tämä meidän tuleva kuluttajakunta huomaisi, miten paljon vaatii duunia saada päivittäinen ruoka tehtyä. Myös siksi, että heräisi keskustelua siitä, mistä ruoka tehdään ja miten se tehdään, Arvola sanoo.

Jos Ilkka Arvola saisi päättää, kouluruoka valmistettaisiin hyvin eri tavalla kuin nykyisin. Puolivalmisteet jätettäisiin tukkuun ja keittiöhenkilökunta valmistaisi kaiken alusta saakka itse.

– Back to basics -ajattelua, että kaikki lähtee hyvistä raaka-aineista. Huomio pitäisi kiinnittää tekemiseen. Se vaatii käsityötä, eikä ole mitään oikotietä onneen.

Puolivalmisteiden tilalle laadukkaita raaka-aineita

Keskuskeittiöjohtoisuus on Ilkka Arvolan mielestä pahinta mitä löytyy ja hinta-laatusuhde huonoin, kun ostetaan tukkujen kautta pitkälle prosessoitua ruokaa.

– Onhan se tehokasta, mutta ei sieltä mitään laadukasta tule. Jos mennään katsomaan, että mistä se tehdään ja miten se tehdään, niin ei kestä päivänvaloa, sivaltaa Arvola.

Hän kannustaa ostamaan kouluruokaloihinkin enemmän raaka-aineita suoraan tuottajilta.

– He saisivat parempaa tiliä siitä. Tietysti panostusten pitäisi olla suurempia, mutta maksetaan me se erotus joka tapauksessa veroina nytkin, eli maataloustukina. Väitän, että panostus maksaisi itsensä takaisin monta kertaa.

Rantakylän koulun luomu- ja lähiruoka-ateriat ainekset on saatu lahjoituksina Mikkelin lähistöllä sijaitsevilta tiloilta. Arvola ei osaa sanoa, mikä yhden aterian hinnaksi tulisi, mutta tietää summan olevan jotain aivan muuta kuin yhteen kouluruoka-annokseen tavallisesti käytettävä 0,80 euroa.

– Julkisella puolella pitäisi olla uskallusta ja vastuuta tehdä asioita niin kuin ne pitää tehdä, eikä katsoa vain lyhytnäköisesti, että mikä on mahdollisimman kustannustehokasta. Silloin olisi töitäkin. Tämän kokoisessa keittiössä pitäisi olla puolet enemmän jengiä duunissa, joka päivä, sanoo Arvola.

Viidesosa Rantakylän koulun ruoasta on luomu- ja lähiruokaa

Rantakylän koulun keittiöstä vastaava palveluesimies Hannele Elo ei pahastu, vaikka Arvola vaatii kouluhin parempaa ruokaa.

– Hän ei tule meitä mitenkään syrjimään, vaan näyttämään, mitä pystyisi tekemään jos olisi enemmän resursseja, Elo sanoo.

Elon mielestä kouluruoka on laadukasta jo nyt. Mikkelin ruoka- ja puhtauspalvelun viimeisimmän raportin mukaan luomu- ja lähiruokaan menee 21 prosenttia kustannuksista.

Esimerkiksi perunat on ostettu Rantakylän kouluun jo vuosia samalta tuottajalta Mikkelin Hiirolasta. Tuoretuotteet tulevat paikallisesta palvelutukusta, joka hyödyntää lähiseudun tuottajia. Elämä puolivalmisteiden keskellä ei siis ole täysin lohdutonta.

– Jos lihat tulee kypsänä, se ei tarkoita, että me nostetaan ne tuohon linjastoon, vaan meidän pitää tehdä niistä kastike tai keitto. Kaikki laatikot, salaatit ja keitot tehdään itse, Elo sanoo.

Ilkka Arvolan vaatimus alusta saakka itse tehdystä kouluruoasta muistuttaa Eloa 1980-luvun alusta, jolloin hän itse aloitti Rantakylän koulun keittäjänä. Henkilökuntaa oli tuolloin paljon enemmän kuin nyt.

– Kouluruoka on mennyt parempaan suuntaan. Kun lapset ja vanhemmat harrastavat niin paljon, niin lapset oppivat einesruokakulttuurin. Enää ei syödä kotona kello viisi. Kouluruoka pyrkii antamaan oppilaille makuelämyksiä, mutta myös ravintoarvot on otettava huomioon. Ei voida tarjota enää ranskalaisia, Hannele Elo summaa.