1. yle.fi
  2. Uutiset

Turvapaikkapolitiikkaansa kiristäneeseen Ruotsiin tulee Tanskasta vain muutamia turvapaikanhakijoita viikossa

Ruotsin maahanmuuttovirastoon turvapaikanhakijoita saapuu viikossa satoja, paljon enemmän kuin rajalle. Osin syynä on se, etteivät kaikki jää rajapoliisin haaviin. Osin se, että aiemmin saapuneet ihmiset hakevat turvapaikkaa jälkijunassa.

Yle maailmalla: Tukholma
Junamatkustajat tarkastetaan Kööpenhaminassa ja Ruotsin Hylliessä.
Junamatkustajat tarkastetaan Kööpenhaminassa ja Ruotsin Hylliessä.Yle

Vaikka Ruotsin maahanmuuttovirasto rekisteröi yhä 500 turvapaikanhakijaa viikossa, tulee rajalle enää 8–10 turvapaikanhakijaa viikossa. Maahanmuuttoviraston luvut koskevat toki koko Ruotsia, mutta Etelä-Ruotsiin tulijoita on yleensä ollut eniten.

Etelä-Ruotsin rajavalvonnan päällikön, komissario Thommy Brännströmin mukaan väliin jää harmaata aluetta, joka ei ole rajapoliisin tiedossa.

Komissario Thommy Brännström
Komissario Thommy BrännströmYle

– Osa tulijoista on ohittanut rajatarkastukset, mutta hakee kuitenkin turvapaikkaa. Osa on kenties saapunut Ruotsiin jo viime syksynä ennen tarkastuksia, mutta hakee turvapaikkaa vasta nyt.

Lisäksi maahanmuuttoviranomaisten luvuissa on Ruotsissa syntyneitä lapsia ja maahan tulleita omaisia.

Paperiton ei pääse Ruotsiin

Ruotsiin turvapaikanhakijoita tulee lähinnä Tanskan ja Saksan kautta.

Kööpenhaminan keskustasta kohti Ruotsia lähteneen junan kaikkien kyydissä olevien matkustajien henkilöpaperit tarkastetaan, kun juna pysähtyy Kööpenhaminan lentokentällä. Papereiden tarkastus on liikennöijän eli tässä tapauksessa junayhtiön vastuulla, sakkojen uhalla.

Yleensä pakolaisten matka tyssää tähän, koska paperit puuttuvat.

Niille, joiden paperit ovat kunnossa matka Tanskasta Ruotsiin on lyhyt. Lentokentältä ollaan Ruotsin puolella Hylliessa noin kymmenessä minuutissa.

Sillan toisessa päässä, Malmön eteläpuolella sijaitsevassa Hylliessa juna pysähtyy ja junaan nousee rajatarkastuksen tekevä Ruotsin poliisi.

Tosin jokaista junaa poliisi ei ehtinyt tarkastaa, varsinkaan kesällä. Jos turvapaikanhakija on päässyt tähän asti, ohjaa poliisi hänet maahanmuuttoviranomaisten puheille.

Hylliesta matka jatkuu Malmöhön, jossa ollaan alle vartissa. Vuosi sitten Malmön rautatieasema oli täynnä pakolaisia. Nyt heitä ei näy.

Ikuista oleskelua ei enää saa

Ruotsi on kiristänyt turvapaikkasääntöjään tuntuvasti.

Marraskuussa päätetyt kiristykset tulivat voimaan kesällä. Nyt useimmat Syyriasta sotaa paenneet saavat vain runsaan vuoden mittaisen oleskeluluvan, kuten Malmöhön päätynyt Ammar.

Ylen Kontrapunkt-vapaaehtoisjärjestön tiloissa tapaama mies ei halua kertoa sukunimeään.

Ammarilla oli erityisen huono tuuri.

Hän tuli Ruotsiin syyskuussa, mutta kun Ammar vaihtoi asuntoa, kadotti maahanmuuttovirasto hänet erilaisten sekaannusten vuoksi. Virasto kuuli hänen muuttaneen maasta ja poisti järjestelmästä.

Ammar kirjattiin uudelleen turvapaikanhakijaksi, mutta hän menetti kolme kuukautta ja joutui uusien sääntöjen piiriin.

Tiukennetut rajoitukset koskevat turvapaikanhakijoita, jotka ovat tulleet maahan marraskuun 24. päivän jälkeen.

– Pakolaiset, jotka tulivat ennen tuota päivää, voivat olla täällä ikuisesti, sanoo Ammar. Ärtymys kuuluu äänestä.

– Miksi vain yksi vuosi? Se ei ole reilua, Ammar sanoo.

Ammar
Ammar ei pidä vuoden oleskelulupaa reiluna.Yle

Ammar ihmettelee, mitä hän voi vuoden kuluttua tehdä. Syyriaan paluu ei miehen mukaan ole mahdollisuus sodan vuoksi. Yliopisto-opinnoista haaveileva mies auttaa muita pakolaisia vapaaehtoistyössä.

Aleppossa asuvien vanhempien ei ole ollut tarkoituskaan seurata poikaansa Ruotsiin. Nyt se ei tosin olisi mahdollistakaan, sillä rajat ovat monin paikoin kiinni.

–Voin vain tehdä töitä ja lähettää heille rahaa.

Lue seuraavaksi