1. yle.fi
  2. Uutiset

Kuljetusalan toipuminen näkyy uusien autojen rekisteröinneissä

Uusia kuorma-autoja on tämän vuoden aikana rekisteröity yli 400 enemmän kuin viime vuonna vastaavana aikana.

talous

Uusia autoja on tämän vuoden aikana rekisteröity lähes 95 000 kappaletta, mikä on 12,5 prosenttia enemmän kuin viime vuonna vastaavana aikana. Rekisteröintimäärät ovat nousseet etenkin kuorma- ja pakettiautojen osalta.

Vuoden alusta elokuun loppuun mennessä uusia kuorma-autoja rekisteröitiin yli 2 200 kappaletta, mikä reilut 23 prosenttia enemmän kuin viime vuoden kahdeksan ensimmäisen kuukauden aikana. Pakettiautojen osalta määrä kasvoi vajaalla 17 prosentilla, mikä tarkoittaa hieman alle 8 800:aa rekisteröintiä.

Rekisteröintitilastoista selviää, että suuret pakettiautot ovat korvaamassa pienet kuorma-autot. Kun pienten 3,4–6 tonnin kuorma-autojen määrä on vähentynyt, niin suurten 3,2–3,5 tonnin pakettiautojen määrä on kasvanut. Autoalan Tiedotuskeskus (AuT) arvelee, että yksi syy tähän on kuorma-auton kuljettamisen amattipätevyysvaatimuksien kiristyminen.

Sen sijaan yli 16 tonnin kuorma-autojen ensirekisteröintien määrä on kasvamassa talouskriisiä edeltäviin lukuihin. AuT arvioi, että tänä vuonna yli 16 tonnisia kuorma-autoja rekisteröidään lähes 2 500 kappaletta.

Kulunut vuosi on sujunut kuljetusalalla odotuksia paremmin. Kuljetusyrittäjiä edustavan Suomen kuljetus ja logistiikka ry SKAL julkaisi kesäkuussa kuljetusbarometrin, jossa rakentamisen lisänneen kuljetuspalveluiden myyntiä eri puolilla maata. Myös Logistiikkayritysten Liitto ry teki samansuuntaisia huomiota elokuussa julkaisemassaan barometrissaan.

Lue seuraavaksi