Porvaripuolueiden pulma: Onko ruotsidemokraatit rasistinen puolue vai ei?

Ruotsidemokraattien puheenjohtaja Jimmie Åkesson ilmoitti viikonloppuna, että haluaisi muodostaa hallituksen maltillisen kokoomuksen ja kristillisdemokraattien kanssa. Se on käynnistänyt keskustelun puolueen arvoista.

Ruotsidemokraattien puheenjohtaja Jimmie Åkesson iloitsi puolueensa noususta Ruotsin kolmanneksi suurimmaksi puolueeksi kaksi vuotta sitten. Kuva: Anders Wiklund / TT / EPA

Ruotsidemokraattien rasistisuus on noussut porvaripuolueiden puheenaiheeksi Ruotsissa. Mielipiteet jakautuvat.

Kristillisdemokraattien puoluejohtaja Ebba Busch Thor sanoo Dagen-lehdessä (siirryt toiseen palveluun) tänään torstaina, että ruotsidemokraatit ei ole rasistinen puolue.

Hän on päinvastaisella linjalla kuin suurimman porvaripuolueen, maltillisen kokoomuksen puheenjohtaja Anna Kinberg Batra. Tämä kutsui ruotsidemokraatteja rasisteiksi Ruotsin televisiossa sunnuntaina.

Taustalla hallitusspekulaatiot

Porvaripuolueiden asemoituminen ruotsidemokraatteihin on kiinnostavaa, sillä mikäli maltillinen kokoomus voittaisi seuraavat valtiopäivävaalit, se voisi muiden porvaripuolueiden ja ruotsidemokraattien tuella muodostaa enemmistöhallituksen.

Ebba Busch Thor ilmoittaakin Dagen-lehdessä, että hän olisi valmis istumaan hallituksessa ruotsidemokraattien tuella. Samaan pöytään hän ei puoluetta kuitenkaan ottaisi.

– Yhteistyö ruotsidemokraattien kanssa ei ole ajankohtaista meille. Mutta jos joku muu puolue valtiopäivillä tukee politiikkaamme, se on heistä kiinni. En voi olla sitä mieltä, että politiikkani olisi huonoa, kun se saa laajempaa tukea, sanoo Busch Thor Dagenissa.

Åkesson haluaisi hallitukseen

Ruotsin valtiopäiväpuolueet ovat tähän mennessä kieltäytyneet yhteistyöstä ruotsidemokraattien kanssa. Puolueen salonkikelpoisuus on kyseenalaistettu moneen kertaan. Busch Thor ei halua leimata puoluetta rasistiseksi.

– Ei, jos puhumme ruotsidemokraattien virallisesta politiikasta, mutta puolueen juuret ovat rasistisessa liikkeessä. Olen tavannut ruotsidemokraatteja, jotka ovat rasisteja, mutta on heitä muissakin puolueissa.

Keskustelu käynnistyi, kun ruotsidemokraattien puheenjohtajan Jimmie Åkesson ilmoitti viikonloppuna (siirryt toiseen palveluun), että hän haluaisi hallitukseen yhdessä maltillisen kokoomuksen ja kristillisdemokraattien kanssa. Hänen mielestään se kannattaisi mielipidemittausten valossa.

– Ainakin yhden mittauksen mukaan voisimme muodostaa enemmistöhallituksen maltillisen kokoomuksen kanssa, Åkesson sanoi (siirryt toiseen palveluun).

– Luonnollisinta olisi, että muodostamme keskusta-oikeistolaisen hallituksen yhdessä kristillisdemokraattien ja maltillisen kokoomuksen kanssa.

Kokoomus: Yhteistyö ei ajankohtaista

Puoluejohtaja Anna Kinberg Batra sanoi Ruotsin televisiossa sunnuntaina (siirryt toiseen palveluun), että hän ei haluaisi ruotsidemokraatteja hallitukseensa. Hän kertoi syiden olevan poliittisia ja totesi pitävänsä ruotsidemokraatteja rasistisena puolueena.

– Kyllä, puolue syyttää siirtolaisuutta kaikista Ruotsin ongelmista. Silloinhan se on rasistinen, se asettaa eri ryhmiä toisiaan vastaan ja lyö ihmisiin leimoja, Kinberg Batra sanoi Aftonbladetin (siirryt toiseen palveluun) mukaan.

Kinberg Batra ei kuitenkaan sulkenut yhteistyötä ruotsidemokraattien kanssa kokonaan pois. Hän sanoi toistuvasti, ettei se ole ajankohtaista, mutta ei sanonut, ettei sitä tehtäisi koskaan.

Tutkija: Kokoomus lähentynyt ruotsidemokraatteja

Valtio-opin professorin Henrik Ekengren Oscarssonin mukaan maltillinen kokoomus on lähentynyt ruotsidemokraatteja poliittisella kartalla. Hän huomauttaa, että sosiaaliset ja kulttuuriset arvot ovat äänestäjille yhä tärkeämpiä (siirryt toiseen palveluun).

Hänen mukaansa maltillinen kokoomus ja ruotsidemokraatit edustavat konservatiivisia, autoritäärisia ja nationalistisia arvoja. Vastapuolella ovat ympäristötietoiset, vaihtoehtoiset ja liberaalit globalisaation kannattajat.

Ruotsissa pidetään valtiopäivävaalit syksyllä 2018. Useiden mielipidemittausten mukaan sosiaalidemokraattien ja maltillisen kokoomuksen kannatus on samaa luokkaa.

Esimerkiksi tutkimuslaitos Sifon elokuun mittaus (siirryt toiseen palveluun) osoittaa, että sosiaalidemokraatit saisivat 27,1 prosenttia äänistä ja kokoomus 26,3 prosenttia, mikäli vaalit pidettäisiin nyt. Kesäkuussa vastaavat luvut olivat 26,4 ja 27,4.

Ruotsidemokraatteja Sifon mittauksessa kannattaa 15,6 prosenttia ruotsalaisista ja kristillisdemokraatteja neljä prosenttia.