Hyppää sisältöön

Pohjois-Savon pienkanaloilla pyyhkii hyvin – häkkimunan hinnanpudotus ei tunnu missään

Markkinajätti DAVA Foods laski virikehäkkimuniensa tukkuhintaa. Pienten tilojen ja varsinkin luomumunien hinta on kuitenkin pysynyt entisellään. Virikehäkkimunien myynnin takutessa varsinkin luomulla on tilallisen mielestä nyt hyvät näkymät.

Kuva: Katja Halinen / Yle

Maakunnan pienillä kanaloilla pyyhkii suhteellisen hyvin. Elokuussa markkinajätti DAVA Foods laski roimasti virikehäkkimunien tukkuhintaa, mutta se ei ole pienten tilojen mukaan vaikuttanut heidän tuottamiensa munien hintaan.

Pienestä yksityisestä kanalasta munan matka kauppaan on usein paremmin tilallisen hallinnassa. Välikäsien, kuten pakkaajan puuttuminen antaa tuottajalle enemmän valtaa päättää munakilon hinnasta.

Pystymme vaikuttamaan hyvin omaan hintatasoomme.

Hannu Laitinen

Laitilanmäen luomutilalla Siilinjärvellä on noin 3 000 kanaa. Tilallisen Hannu Laitisen mukaan virikehäkkimunien myynnin takutessa luomulla on munamarkkinoilla nyt hyvät ja ennen kaikkea vakaat näkymät.

– Me myymme suurimman osan munista suoraan tilalta ja osa menee tukkuun. Pystymme vaikuttamaan hyvin omaan hintatasoomme, Laitinen toteaa.

Koivuharjun kanalassa Tuusniemellä on niin ikään 3 000 kanaa. Tilaa vaimonsa kanssa pitävä Samu Kiiski näkee pienten tilojen etuna sen, että munan toimitus kuluttajan saataville on hyvin suoraviivaista.

– Voimme säätää hinnat itse, sillä välikäsiä ei ole. Munat menevät suoraan kanalasta kauppaan. Kaupoista on kysytty, että saisiko munia halvemmalla, mutta meidän ei ole tarvinnut suostua hinnan alennuksiin, Kiiski kommentoi.

.
.