JHL syyttää Poria laittomista päätöksistä – kaupunki kiistää

Ammattijärjestö JHL vaatii Poria perumaan teknisen toimen töiden ulkoistuksia. Porin apulaiskaupunginjohtaja Kari Hannus sanoo, että ulkoistuksissa ei ole mitään laitonta.

Pori
Länsi-Porin koulu ja syksyn ruska
Länsi-Porin kouluJari Laasanen / Yle

Ammattijärjestö JHL vaatii Poria perumaan jo päätetyt töiden ulkoistukset. Pori on päättänyt kilpailuttaa Meri-Porin paloaseman, Länsi-Porin koulun ja Lavian koulumuutosten urakat.

JHL pitää päätöksiä työsopimuslain vastaisina, koska kaupunki on lomauttamassa henkilökuntaa. Pori lomauttaa loppuvuonna ison osan henkilökunnastaan kolmeksi viikoksi säästöjen saamiseksi.

Pori: Ei laittomuutta

Porin teknisen palvelukeskuksen johtaja Jukka Kotiniemi sanoo, että urakoita ei peruta, koska ne on kaupungin kannalta järkevä ulkoistaa.

– Laviaan ei ole järkevää lähettää työtekijöitä Porista, koska matkaan kuluu tunti suuntaansa. Meri-Porin osalta meillä ei ole riittävää ammattitaitoa elementtirakentamisesta. Länsi-Porin urakan järjestelyjä vielä harkitaan, Kotiniemi sanoo.

Kotiniemi muistuttaa, että valitusaika teknisen lautakunnan tekemästä päätöksestä on jo kulunut. Osa urakoista alkaa tänä vuonna ja osa ensi vuonna.

Apulaiskaupunginjohtaja Kari Hannus puolestaan sanoo, että lomautukset eivät estä töiden ostamista ulkopuolisilta yrityksiltä. Hänen mukaansa päätöksessä ei ole mitään laitonta.

Raunela arvostelee Huhtasta

JHL:n pääluottamusmies, SDP:n kaupunginvaltuutettu Tommi Raunela arvostelee voimakkaasti myös kaupunginhallituksen varapuheenjohtajan Tapio Huhtasen lausuntoja töiden ulkoistamisesta.

Huhtanen totesi Ylen haastattelussa, että Porin pitäisi harkita ei-lakisääteisten töiden ulkoistuksia esimerkiksi teknisessä palvelukeskuksessa.

Raunela korostaa, että Pori on lisännyt ostopalveluiden määrää viime vuosina jatkuvasti. Hänen mielestään ulkoistukset ovat johtaneet kulujen kasvuun.

Huhtanen sanoo, että ulkoistuksia voidaan pohtia, jotta kaupunki pystyy saavuttamaan ensi vuodeksi tarvittavia säästöjä.