1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Elokuva Hymyilevä mies: taustalla jo ala-asteella alkanut kaveruus

Pienessä kaupungissa lähes kaikki tuntevat jotain kautta toisensa. On koulukavereita, harrastuskavereita, isosiskon kavereita, sukulaisia, tutun tuttuja. Cannesin elokuvajuhlilla palkitun Hymyilevän miehen tekijöistä valtaosa on kokkolalaisia. Miten he tapasivat toisensa?

Tuottaja Jussi Rantamäki ja miespääosan esittäjä Jarkko Lahti Cannesin tunnelmissa. Kuva: Kuokkasen Kuvaamo

Hymyilevän miehen pääosaa, nyrkkeilijä Olli Mäkeä esittävän näyttelijä Jarkko Lahden ja ohjaaja Juho Kuosmasen yhteinen tie alkoi ala-asteelta. Molemmat asuivat lapsuutensa Honkatiellä ja kulkivat yhdessä koulumatkaa.

– Juho kertoo aina, miten kerran tuli sanaharkkaa ja heitin häntä pyöräpumpulla niin, että hän joutui tikattavaksi, Jarkko kertoo.

– Ei siihen kyllä tikkejä tullut, tuskin tuli edes jälkeä. Muistan, että taisin heittää Jarkkoa ensin lumipallolla ja hän siitä kostoksi heitti pyöränpumpulla. Vuosien varrella juttu on kasvanut, mutta ehkä tuo on parempi tarina, Juho tarkentaa. 

Seuraavan kerran tiet kohtasivat vuosia myöhemmin, kun Juho Kuosmanen teki lopputyönään lyhytelokuvaa Aikuiskoulutuskeskuksessa ja pyysi Jarkkoa pieneen rooliin.

– Jarkko näytteli siinä yläasteikäistä koululaista. Hän opiskeli niihin aikoihin teatterikorkeakoulussa ja tuli, kun sai korvaukseksi junaliput ja pääsi samalla käymään Kokkolassa.

Eri altaissa

Vesi yhdisti lukion ensimmäistä luokkaa käyvää Juho Kuosmasta ja vuotta nuorempaa tuottaja Jussi Rantamäkeä. Juho sukelsi ja pelasi uppopalloa Merisaukoissa ja Jussi harrasti uintia samassa seurassa. Ystävyys alkoi yhteisestä kuntopiiristä ja syveni lukiossa.

– Jotain yhteyttä löydettiin heti. Minä, Juho ja Kaius Varjonen. Kaius on meitä vähän vanhempi. Hänellä oli oma kämppä, jossa järjestettiin elokuvailtoja, katsottiin Pulp Fictionia ja syötiin ranskalaisia perunoita… Jussi Rantamäki muistelee.

Ensimmäinen elokuva-alan työharjoittelu kaveruksilla oli Helsingissä vuonna 2002 Auli Mantilan tv-sarjassa Täysin työkykyinen.

– Päädyin sinne kokkolalaisen järjestäjän Klaus Klemolan assistentiksi ja puhuin Juhon mukaan ääniryhmään. Jutussa oli mukana myös Kinnusen Kari, joka oli järjestäjänä Hymyilevässä miehessä ja on myös Kokkolasta, Jussi hymyilee ja lisää Kokkolan taidemafiaan myös Klausin siskon Leean. Näiden kautta kaverukset päätyivät elokuva-alalle ja teatteriin näyttelemään.

Jarkko Lahteen Jussi tutustui, kun tämä esitti kokkolalaista jätkää lyhtytelokuvassa Kaupunkilaisia, jonka Juho ohjasi ja Jussi tuotti.

Sukulaisia ja koulukavereita

Hymyilevässä miehessä on pienemmissä rooleissa myös paljon muita kolmikon tuttavia.

Lehtitoimittajaa näytellyt Aku Pahkamäki on Jarkko Lahden koulukaveri ja hyvä ystävä. Jarkon kanssa yläasteen näytelmäkerhossa oli Juho Kuosmasen tuleva vaimo, jonka isoveli Miika teki elokuvaan musiikkia. Miika Snåre on myös Jussi Rantamäen isosiskon kavereita. Samaa kaveriporukkaa on pienen roolin elokuvassa tehnyt Tomi Salonen.

Juho Kuosmanen vastaanotti Cannesin elokuvajuhlien virallisen Un Certain Regard -kakkossarjan pääpalkinnon. Kuva: Guillaume Horcajuelo / EPA

Elokuvan toisen säveltäjän Joonas Haaviston isoveli taas on Juho Kuosmasen luokkakaveri. Hääväki löytyi elokuvan esikuvan Olli Mäen oman urheiluseuran Jymyn harrastajista. Mukana on myös tekijöiden omia lapsia, sukulaislapsia ja näiden kavereita. Airolan perhe on Raijan perhe.

– Tässä on harvinaisen paljon meidän porukkaa, mutta se on luontevaa. Jarkon ja Oonan roolihenkilöillä on kokkolalainen ja perholainen esikuva, joten on helpompi omaksua murre ja olemus, kun tietää paikkakuntaa valmiiksi. On myös tärkeää, että keskipohjalaisia näyttelevät keskipohjalaiset ja Helsingissä helsinkiläisiä näyttelevät helsinkiläiset, Juho Kuosmanen painottaa.

Kerran Pihlaja, aina Pihlaja

Hymyilevä mies kietoutuu voimakkaasti Ykspihlajan kaupunginosaan ja siellä olevaan työväentaloon. Ykspihlajan Työväen Näyttämön kasvatteja ovat Jarkko Lahti, Juho Kuosmanen ja naispääosaa esittänyt Oona Airola. Hänet tosin tunnettiin aluksi monessa mukana olevan Airolan perheen lapsena.

– Ainahan olen perheen tiennyt, kun he ovat laulaneet ja esiintyneet "Pihlajan" tapahtumissa. Airolan Tuomas näytteli Taulukauppiaissa, lapset Anna ja Arppa lyhytelokuvassa Hevoshullu. En tiedä, keneen tutustuin ensin, ehkä Hymyilevään mieheen musiikkia säveltäneeseen Lauraan, Jussi Rantamäki kertoo.

Juho Kuosmanen tunsi ensin Oonan vanhemmat.

– Harrastin teatteria YTN:ssä ja Airolan perheen äiti Outi pyöri siellä paljon. Oonan ja Lauran isä Tuomas taas oli vaimoni sellonsoitonopettaja, Juho täsmentää.

– Juho oli kiinnostunut Ykspihlajan historiasta. Se kävi kerran meillä, kun olin yläasteella. Ajattelin, että onpa siistiä, kun tuo on tuommoinen elokuvaohjaaja, Oona muistaa.

Jarkko Lahden Oona rekisteröi isosiskon kautta, kun Jarkko näytteli Häräntappoaseen toista pääroolia Kokkolan kaupunginteatterissa.

– Kaikki mun isosiskon kaverit ja kokkolalaiset nuoret olivat rakastuneet siihen. Puhuttiin, että Jarkko Lahti on tosi siisti tyyppi. Mutta se oli mua niin paljon vanhempi, kun se oli lukiossa ja mä olin hädin tuskin aloittanut ala-asteen. Sitten siitä vouhotettiin, kun Jarkko pääsi teatterikorkeakouluun...

Oona itse pääsi teatterikorkeakouluun vuonna 2010 ja muutettuaan Helsinkiin tutustui Hymyilevän miehen muihin tekijöihin paremmin.

– Oivalsin, että täällähän asuu paljon entisiä kokkolalaisia ja he kaikki asuvat Käpylässä. Kun pääsin teatterikouluun, minulle järjestettiin kakkukahvit ja siellä tapasin muun muassa Rantamäen Jussin. Oltiin varmaan tavattu aiemmin Juhon ja Marian häissä, mutta olin sen verran nuori silloin.

Ja jälleen ympyrä sulkeutuu.

– Lea Hotari-Hopia, Käkelän Leksa, Aku Pahkamäki, ne on sellaisia ihan ikituttuja Ykspihlajan Työväen Näyttämöltä, Oona Airola luettelee.