1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kuntapolitiikka

Kruunusillat helpottaa liikennettä myös Santahaminaan – Osa valtuutetuista haluaa sinne asuntoja

Kruunusillat parantaa myös Santahaminan julkisia yhteyksiä. Osa valtuutetuista haluaisi asuttaa keskeisellä paikalla sijaitsevan kauniin saaren, mutta saaren käytöstä päättää Puolustusvoimat. Se ei ole luopumassa varuskunnasta.

kuntapolitiikka
kartta
Yle Uutisgrafiikka

Eilinen siltapäätös ei näyttäisi vaikuttavan Santahaminan käyttöön sotilasalueena. Kruunusilloista käytiin monipolvista keskustelua eilen keskiviikkona Helsingin kaupunginvaltuuston kokouksessa ja samalla valtuuston varapuheenjohtaja, demareiden Osku Pajamäki väläytti Santahaminan avaamista rakentamiselle.

Saaren käytöstä päättävät Puolustusvoimat ja valtio, eikä Puolustusvoimat ole esittänyt Santahaminan varuskunnasta luopumista.

Kaupunkisuunnittelulautakunnan puheenjohtaja Risto Rautava (kok.) vahvistaa, että Kruunusiltojen rakentaminen ei avaa ovia Santahaminaan rakennettaville asunnoille.

– Minun mielestäni niillä ei ole mitään yhteyttä. Kruunusillat on rakennettu nimenomaan Laajasalon ja Vartiosaaren tulevien asukkaiden yhteyksiä varten.

Puolustusvoimien päätösvallan myöntää myös asuntojen rakentamista Santahaminaan kannattava valtuutettu, kansanedustaja Paavo Arhinmäki (vas.).

– On valtiosta ja puolustusvoimista kiinni, ja tietenkin siitä, että pitäisi olla myös Helsingin valtuustossa enemmistö sen kannalla, että osaan Santahaminasta rakennettaisiin asuntoja.

Sotilastaustainen Rautava ei näe mitään syytä, miksi puolustusvoimat luopuisi Santahaminassa sijaitsevasta varuskunnasta.

– Ne miehet ja naiset, joita siellä koulutetaan, heitä koulutetaan nimenomaan Helsingin puolustukseen, perustelee Rautava arviotaan.

Pikaraitiotie lähestyy Vartiosaarta

Uusi sillan ylittävä raitiotielinja kulkee myös toisen Laajasalon lähellä sijaitsevan saaren läheltä. Vartiosaaren osayleiskaava tulee valtuuston käsittelyyn tämän syksyn aikana. Arhinmäki haluaisi säilyttää toistaiseksi sillattoman Vartiosaaren virkistyskäytössä. Hän ei usko, että Kruunusilloilla on enää ratkaisevaa merkitystä Vartiosaaren kohtalosta päätettäessä.

– Poliittinen paine (Vartiosaaren rakentamiselle) on ollut jo ennen tätä siltaa. Osayleiskaava on jo mennyt eteenpäin kaupunginsuunnittelulautakunnasta, jossa Vartiosaaren säilyttämistä luonto- ja virkistyskohteena kannattivat vain vasemmistoliiton edustajat ja toinen vihreiden edustajista.

Kaupungin rattaissa etenevässä suunitelmassa uutta raitiotielinjaa jatketaan Laajasalosta Vartiosaaren läpi Ramsinniemeen ja sieltä edelleen Vuosaareen.

Rautava näkee, että raitiotielinjan jatkaminen Laajasalon Yliskylästä Vartiosaareen olisi järkevää sen pienentäessä sillan yksikkökohtaisia kustannuksia.

– Jotta silloista tulisi kannattavampi hanke, me tarvitsemme lisää käyttäjiä ratikkalinjalle. Tällöin on järkevää, jos me saamme Vartiosaareen vaikkapa noin 7 000 asukasta.

Lue seuraavaksi