Siilinjärven haamupyörä tahdotaan poistaa turmapaikalta – pyörän tuonut kutsuu viranomaiset keskustelemaan liikenneturvallisuudesta

Siilinjärven Kuuslahteen reilu viikko sitten menehtyneen polkupyöräilijän muistoksi viety valkoinen haamupyörä, ghost bike, on liikenneturvallisuustoimijoiden yhteistyöryhmän kokouksessa päätetty poistaa turmapaikalta. Poistamista perustellaan liikenneturvallisuudella ja sillä, että osa alueen asukkaista on vastustanut pyörää.

Haamupyörä
Valkoinen haamupyörä nojaa liikennemerkkiin.
Sakari Partanen / Yle

ELY-keskus ja Itä-Suomen poliisi tahtovat Siilinjärven Kuuslahteen viedyn haamupyörän pois turmapaikan läheisyydestä. Päätös tehtiin yhdessä muiden liikenneturvallisuustoimijoiden kanssa yhteistyöryhmän kokouksessa torstaina yksimielisesti. Syynä on se, että nykyisessä paikassa pyörä on kevyen liikenteen väylän vieressä yleisen tien varrella kiinnitettynä liikennemerkkiin, mikä voi haitata muuta liikenteen havainnointia.

Ylikomisario Petri Pahkin Itä-Suomen poliisista on huolissaan virallisten liikennemerkkien merkityksen vähentymisestä, jos tien varteen viedään isoja katseenkiinnikkeitä.

– Varmasti informaatiotulva syntyisi ja haittaa näitä virallisia merkkejä sitten, Pahkin toteaa.

Liikenneturvallisuusasiantuntija Esko Tolvanen Pohjois-Savon ELY-keskukselta kertoo myös, että yksi peruste pyörän poistamiselle on se, että haamupyörää on vastustettu Kuuslahden kylällä.

– Vastustuksen perusteena oli, että koululaisille, jotka tätä reittiä käyttävät, tämä on pelottava muistomerkki siinä kohtaa.

Poistamisajankohta ei tiedossa

Aikataulu haamupyörän poistamiselle Kuuslahden turmapaikalta ei ole tiedossa. Pahkinin mukaan ensiksi annetaan pyörän tuojalle mahdollisuus viedä pyörä pois itse.

Kuuslahteen pyörän tuonut Juha Hartikainen kertoo, ettei ELY-keskuksesta vielä ole oltu yhteydessä pyörän poistamisen suhteen. Hartikainen ihmettelee sitä, miksi haamupyörä on vienyt huomion siltä syyltä, miksi pyörä alun perin tuotiin.

– Toivoisin, että jos joku ihminen kuolee liikenneonnettomuudessa, niin olisi ykkösprioriteettina viranomaisten kanssa miettiä, mitä sille asialle tehdään.

"Kommentissa todettiin, että "ihmisen muistaminen on turhaa""

Hartikaisesta on yllättävää, että itse haamupyörä on kiinnostanut ihmisiä niin paljon. Hartikaista harmittaa, että turmapaikan liikenneturvallisuus on jäänyt keskustelussa sivuun.

– Paikalla on kuollut ihminen liikenneonnettomuudessa. Mikäli oikein olen ymmärtänyt, se ei ole herättänyt ELY-keskuksen ja poliisin mielenkiintoa siinä määrin, mitä tien viereen asetettu muistomerkki on, Hartikainen harmittelee.

Osa haamupyörään liittyvien keskustelujen kommenteista on hätkähdyttänyt itsekin paljon pyöräilevää Hartikaista.

– Kyllä pidin aika omituisena sellaista somekommenttia, jossa todettiin, että ihmisen muistaminen on turhaa sen takia, koska se (onnettomuus) oli hänen oma vikansa. Kyllä se minua satutti siinä mielessä, että ihmeellinen on maailma, Hartikainen kertoo hiljaa.

Hän on ollut yhteydessä myös muihin pyöräilijöihin.

– Valtakunnallisesti tätä suhtautumista on pidetty erittäin omituisena. Haamupyörät on otettu muualla hyvillä mielin vastaan.

Haamupyöriä ilmiönä ei tyrmätä

Esko Tolvanen Pohjois-Savon ELY-keskukselta korostaa, ettei tarkoituksena ole kieltää haamupyöriä kokonaan. Jatkossa hän kannustaisi ihmisiä olemaan yhteydessä ELY-keskukseen, jolloin mahdollisten haamupyörien sijoittaminen voidaan miettiä yhteistyössä.

– Mikä aidosti liikenneturvallisuutta parantaa eikä syyllistä tai pelottele ketään, niin kyllä sellaisessa toiminnassa halutaan olla mukana, Tolvanen sanoo.

Itä-Suomen poliisin linjaus haamupyörien osalta on se, että ne poistetaan vain, jos ne aiheuttavat vaaraa liikenneturvallisuudelle, yleiselle turvallisuudelle tai järjestykselle.

– Muuten olemme hyvin suvaitsevaisia, ylikomisario Petri Pahkin vakuuttaa.

Haamupyörän paikalle tuonut Hartikainen tahtoo kutsua poliisin ja ELY-keskuksen pohtimaan kanssaan pyöräilijän hengen vaatineen risteyksen liikenneturvallisuutta ja sitä, miten turvallisuutta parannettaisiin.

– Mielellään tekisin sen. Sen voisi suorittaa Kuuslahdessa tien vieressä koulujen päättymisaikaan.