Geoblokkaus osoittautunut tehokkaaksi keinoksi suojautua korttitietoja urkkivilta rikollisilta

Maksuvälinepetokset ovat yleistyneet viimeisen vuoden aikana. Poliisihallituksen poliisitarkastaja Tommi Reen toivoo, että pankkikorttitietoja suojattaisiin omatoimisesti entistä enemmän.

maksuvälinerikokset
luottokortti
Derrick Frilund / Yle

Pankkikorttitietojen omatoiminen suojaaminen on tullut entistä tärkeämmäksi, koska maksuvälinepetokset ovat yleistyneet viime aikoina.

Korttitietojen kalastelun kohteeksi joutuminen on huomattavasti epätodennäköisempää, jos kortin käyttöoikeuden rajaa verkkopankissa vain muutamiin maihin. Toinen keino välttyä korttipetoksilta on laittaa internet-rajaus päälle silloin, kun ei maksa netissä.

Poliisitarkastaja Tommi Reen Poliisihallituksesta toivoo, että näitä keinoja käytettäisiin nykyistä enemmän.

– Rajaamalla kortin käyttöoikeuden vaikka Suomeen ja Pohjoismaihin vähentää merkittävästi riskiä joutua luottokorttikalastelun kohteeksi. Nykyään maksuvälinerikoksia tehdään paljon muun muassa Aasiassa.

Suojaaminen yksinkertaista

Nordean korttiyksikön johtaja Tero Pirskanen kertoo, että toimenpiteet ovat yksinkertaisia toteuttaa.

– Geoblokkauksen ja internet-rajauksen voi tehdä verkko- ja mobiilipankin kautta. Internet-rajauksella voi mahdollistaa korttimaksujen teon verkkokaupoissa tai ottaa sen pois päältä. Maarajaus- eli geoblokkausasetuksella voi itse päättää, millä maantieteellisellä alueella korttia voi käyttää. Voi esimerkiksi rajata kortin kelpaavaksi vain Suomessa, Pirskanen sanoo.

Jos kortti on rajattu käytettäväksi vain Suomessa, sitä ei voi käyttää, vaikka rikolliset saisivatkin kortin tiedot haltuunsa.

– Toivottavasti kortin tietojen rajaamista käytettäisiin enemmän, Pirskanen toivoo.