Satelliitteja avaruuteen vievä raketti räjähti Cape Canaveralissa

Yhdysvaltain avaruushallinto kertoi SpaceX-yhtiön testanneen miehittämätöntä rakettia – räjähdystä kuvaillaan hyvin voimakkaaksi.

Ulkomaat
Uutisvideot: Satelliitteja avaruuteen vievä raketti räjähti Cape Canaveralissa
Uutisvideot: Satelliitteja avaruuteen vievä raketti räjähti Cape Canaveralissa

Yhdysvaltalaisessa kantorakettien laukaisupaikassa Cape Canaveralissa Floridassa on sattunut voimakas räjähdys. Yksityinen avaruusraketteja valmistava yritys SpaceX oli testaamassa miehittämätöntä Falcon-rakettiaan, kun onnettomuus sattui.

Räjähdys vavisutti rakennuksia usean kilometrin päässä. Lähellä asuvien ihmisten mukaan räjähdysten sarja kesti useita minuutteja. Taivaalle nousi tumma, paksu savupilvi.

Kenenkään ei tiedetä loukkaantuneen räjähdyksessä. Paikallisten viranomaisten mukaan katastrofiin päättynyt testilaukaisu ei aiheuttanut vaaraa läheisyydessä oleville ihmisille.

SpaceX-yhtiö on testannut rakettejaan ja tämän Falcon-9-mallin testiäkin pidettiin rutiinitoimena. Raketin oli tarkoitus ampua avaruuteen israelilainen satelliitti ensi sunnuntaina.

Falcon 9 on rakettimalli, jota on tarkoitus käyttää uudelleen. Raketin maahan paluuta on jo onnistuneesti testattu aiemmin. SpaceX pyrkii kierrätettävyydellä alentamaan huomattavasti avaruuslentojen kustannuksia.

Tässä mielessä SpaceX:n rakettien on ajateltu korvaavan jo käytöstä poistettuja avaruussukkuloita – niitä pystyttiin käyttämään useita kertoja uudelleen.

Yhdysvaltain avaruushallinnon Nasan työntekijöiden kerrotaan rynnänneen ulos läheisestä Kennedyn avaruuskeskuksesta raketin räjähdettyä.

Viime vuonna SpaceX-yhtiön samanlainen Falcon 9 -raketti räjähti pari minuuttia laukaisun jälkeen. Tuo miehittämätön raketti oli viemässä ruokatavaroita ja muita tarvikkeita kansainväliselle avaruusasemalle Nasan lähettämänä. Sen jälkeen yhtiö on tehnyt useita onnistuneita satelliittien laukaisuja.

Lähteet: AP, Reuters, Yle Uutiset